GM200: Η Γαλλία θα προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας και ραντάρ της Thales στην Ουκρανία

Η γαλλική εταιρεία Thales αναμένεται να παραδώσει στην Ουκρανία ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας, μαζί με το προηγμένο ραντάρ GM200.

Σήμερα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ολέξιι Ρεζνίκοφ συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Thales στο Limours, νότια του Παρισιού, όπου υπέγραψαν τη σύμβαση.

Η σύμβαση που υπογράφηκε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας και την Thales καλύπτει την παράδοση ενός πλήρους συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ραντάρ GM200, ενός κέντρου διοίκησης και ελέγχου και ενός συστήματος ραδιοεπικοινωνιών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας.

Η επίσκεψη των δύο υπουργών Άμυνας στο Limours περιελάμβανε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις σχεδιασμού, παραγωγής και υποστήριξης στρατιωτικών ραντάρ της Thales.

«Το μνημόνιο που υπεγράφη με την Thales για την προμήθεια δύο ραντάρ GM200 θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναχαιτίζουν εναέριους στόχους, ιδίως πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφορετικών τύπων», δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

Το GM200 και τα άλλα ραντάρ επιφάνειας του τύπου Ground Master αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά απειλές από drones και μεγάλου βεληνεκούς, όπως πυραύλους cruise, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, το κόστος του συστήματος θα καλυφθεί από ένα ειδικό ταμείο. Η Γαλλία έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία εκτοξευτές πυραύλων Crotale και συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον, η Γαλλία πρόκειται να αγοράσει περίπου 700 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30 για να εξοπλίσει τα συστήματα αεράμυνας SAMP/T, τα οποία θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

Ο σχεδιασμός GM200 ανιχνεύει και παρακολουθεί ταυτόχρονα στόχους από χαμηλό έως μεγάλο υψόμετρο σε όλους τους τύπους περιβαλλόντων. Παρέχει συντονισμό όπλων αεράμυνας για συστήματα πολύ μικρής εμβέλειας (VSHORAD) έως και συστήματα μικρής εμβέλειας (SHORAD).

Το Ground Master 200 κρατά τους στόχους «κλειδωμένους» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνοντας στις μονάδες το χρόνο να αξιολογήσουν την απειλή και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Φωτογραφίες Reuters