GMLRS: Ο αμερικανικός στρατός «γεμίζει» τα αποθέματα του με πυραύλους ακριβείας

Ο στρατός των ΗΠΑ προσπαθεί να «γεμίσει» τα αποθέματά του με ρουκέτες GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), καθώς μειώθηκαν από την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και σε άλλους συμμάχους.

Η Lockheed Martin ανέλαβε μια νέα σύμβαση αξίας 4,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό για την κατασκευή δύο διαμορφώσεων GMLRS.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η σύμβαση θα καλύπτει την πλήρη παραγωγή των παρτίδων 18 και 19 του πυραύλου σε ενιαίες και εναλλακτικές παραλλαγές κεφαλής. Περιλαμβάνει επίσης την παράδοση σχετικών ανταλλακτικών και εξοπλισμού.

«Βλέπουμε μια αύξηση στη ζήτηση για αυτόν τον ευέλικτο πύραυλο επειδή το GMLRS παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα, απαράμιλλη ακρίβεια και είναι οικονομικά αποδοτικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Jay Price.

Η παραγωγή των επιπλέον ρουκετών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2026.

Το GMLRS της Lockheed Martin είναι ένα σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων ικανό να αναπτύσσεται γρηγορότερα και να εκτελεί χτυπήματα ακριβείας σε μεγαλύτερη εμβέλεια από πολλά συμβατικά όπλα.

Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από τους εκτοξευτές MLRS M270 όσο και από εκτοξευτές High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Το GMLRS διαθέτει μια ενιαία και εναλλακτική κεφαλή με εμβέλεια 70 χιλιόμετρ και μια κεφαλή εκτεταμένης εμβέλειας για αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 150 χιλιόμετρα.

Το 2022, ο στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε στη Lockheed Martin συμβόλαια για παραγωγή ρουκετών GMLRS αξίας 520,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την αναπλήρωση του αποθέματος του.

Η ξαφνική αύξηση της ζήτησης έκανε τη Lockheed Martin να αυξήσει την παραγωγή από 6.000 πυραύλους σε 10.000 ετησίως. Η εταιρεία διερευνά επίσης επιλογές για την αύξηση της παραγωγής σε 14.000 πυραύλους ετησίως.

Πηγή: The Defense Post