Η Τουρκία κάνει νέα άλματα τεχνολογικής προόδου και σημειώνει νέες επιτυχίες στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και στρατιωτικών εξοπλισμών, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι το πυραυλικό σύστημα τύπου Goktan.
Ειδικότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2025, η τουρκική εταιρεία Aselsan πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή του συστήματος τύπου Goktan στο πεδίο βολής της Σινώπης στην βόρεια Τουρκία, κατά την διάρκεια της οποίας εκτόξευσε τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά τύπου Tolun, αποδεικνύοντας ότι έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα πυροβολικού με πυρομαχικά αέρος – εδάφους.
Στην δοκιμή το σύστημα Goktan εκτοξεύτηκε χρησιμοποιώντας ρουκέτα της τουρκικής start-up εταιρείας Delta-V και μετά την πρώτη φάση πλοήγησης, το κατευθυνόμενο πυρομαχικό ακριβείας αποκολλήθηκε από και κατευθύνθηκε προς τον προκαθορισμένο στόχο, όπως φαίνεται και στα σχετικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν.
Σημειώνεται πως τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας τύπου Tolun, που αναπτύσσονται επίσης από την εταιρεία Aselsan, έχουν βάρος μεγαλύτερο των 100 κιλών, με εμβέλεια 55 ναυτικών μιλίων, ενώ μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 40.000 πόδια και να χτυπήσουν τους εχθρικούς στόχους με πιθανό κυκλικό σφάλμα (CEP) μικρότερο των 10 μέτρων.
Με απλά λόγια, πρόκειται για μια τουρκική «έκδοση» των αμερικανικών κατευθυνόμενων βομβών τύπου GLSDB, οι οποίες βασίζονται στην βόμβα μικρής διαμέτρου τύπου GBU-39 των 250 λιβρών και ενσωματώνονται στη ρουκέτα τύπου M26 που τους προσφέρει βεληνεκές 150 χιλιομέτρων και μπορεί να εκτοξευθεί τόσο από τα συστήματα τύπου HIMARS όσο και από τα M270 MLRS.
Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία επιδιώκει με την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος τύπου Goktan να αποκτήσει ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιεί κατευθυνόμενες βόμβες, που συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη ή και από UAV, από μονάδες πυροβολικού, προσφέροντας επιχειρησιακή ευελιξία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Με πληροφορίες από: Army Recognition
