Gowind 2500: Αυστηρό τελεσίγραφο της Ρουμανίας στη Naval Group για την κατασκευή των κορβετών

Το 2019, η Naval Group κέρδισε συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ για τη ναυπήγηση τεσσάρων κορβετών Gowind 2500 για τη Ρουμανία. Ωστόσο, η διαδικασία της συμφωνίας έχει μετατραπεί σε «θρίλερ», αφού τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει υπογραφεί ούτε η σύμβαση.

Η Ρουμανία ήθελε άμεσα να ενισχύσει τον στόλο της, καθώς αυξάνονταν οι εντάσεις στην Μαύρη Θάλασσα, ειδικότερα μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης τον εκσυγχρονισμό δύο ρουμανικών φρεγατών. Αρχικά, η Ρουμανία προέβλεπε την παράδοση των πρώτων πλοίων το 2022.

Εξαιτίας διαφωνιών ανάμεσα στα δύο μέρη, η υπογραφή της σύμβασης έχει πάρει πολλές φορές παράταση και έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Defense Romania, η Ρουμανία εξέδωσε ένα αυστηρό τελεσίγραφο προς την γαλλική εταιρεία. Η συμφωνία για τις κορβέτες Gowind πρέπει να υπογραφεί άμεσα, διαφορετικά η Ρουμανία θα αναθέσει το συμβόλαιο στον επόμενο υποψήφιο. 

Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Angel Tîlvăr, δήλωσε ότι αναμένουν απάντηση από τη Naval Group πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Με βάση το ρουμανικό πρόγραμμα θα έπρεπε να είχαν ήδη κατασκευαστεί τέσσερις κορβέτες κλάσης Gowind 2500, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί στις ρουμανικές Ναυτικές Δυνάμεις.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε οικονομικές διαφωνίες, όπως υποστηρίζουν Γάλλοι αξιωματούχοι, ειδικότερα ανάμεσα στη Naval Group και το Ναυπηγείο της Κωνστάντζα της Ρουμανίας, που έχει αναλάβει τη ναυπήγηση των κορβετών.

Με πληροφορίες από: Νavy Recognition