Gowind: Η πρόταση της γαλλικής Naval Group για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

Η γαλλική εταιρεία Naval Group υπέβαλε την 1η Δεκεμβρίου 2022 την προσφορά της για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, με βάση τις κορβέτες τύπου Gowind.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας, η πρώτη κορβέτα θα κατασκευαστεί στη Γαλλία σε 3 χρόνια και οι ακόλουθες στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

«Η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες είναι ένα ολοκληρωμένο και σταθερό πακέτο σχεδιασμένο για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών γνωρισμάτων με τις φρεγάτες FDI», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση:

Η πρώτη κορβέτα που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα θα παραδοθεί μέσα σε ένα χρόνο και στη συνέχεια θα παραδίδεται 1 κορβέτα Gowind κάθε 12 μήνες.

«Με το σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) για τις Gowind, η Naval Group θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα τουλάχιστον 30% της αξίας του προγράμματος», ενώ «η κατασκευή των τριών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας της Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο ναυπηγείο». Η ανακοίνωση της εταιρείας συνεχίζει: «Καθώς τα πλοία θα είναι σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια, η υποστήριξη που θα ακολουθήσει θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για έως και 500 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης».

όπως υποστηρίζει η Naval Group «περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προσόντα ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην εφοδιαστική αλυσίδα» της εταιρείας. «Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες ενσωματώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό όφελος και προβολή τους στην παγκόσμια ναυτική αγορά».

Σχετικά με το πρόγραμμα Gowind HN

Επίσης, η γαλλική εταιρεία προσέφερε στην πρόταση της μερικά από τα χαρακτηριστικά της κορβέτας Gowind και τα οφέλη για το επιχειρησιακό επίπεδο του Πολεμικού Ναυτικού.

«Το Gowind είναι ένα ισχυρό μαχητικό επιφανείας εξοπλισμένο με συστήματα στα πρότυπα του ΝΑΤΟ και αποδεδειγμένα στη μάχη. Οι Gowind έχουν επιλεγεί από τέσσερα κράτη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε υπηρεσία με το αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό».

«Η κορβέτα Gowind ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών. Οι αισθητήρες (sonars, συστήματα EW, συστήματα ελέγχου πυρός) και τα οπλικά συστήματα (πύραυλοι επιφανειακής επίθεσης, τορπίλες, συστήματα RAM) είναι κοινά ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων με αυτά που διαθέτους οι φρεγάτες Belharra/FDI».

Η Gowind έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ασφάλεια, να απονηώνει και να ανακτά την ίδια κατηγορία ελικοπτέρων με τις FDI, συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας. Η γαλλική κορβέτα ενσωματώνει μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis ένα ραντάρ 3D S-band με αποδεδειγμένη απόδοση έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. «Το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων RF και IR παρέχει στη κορβέτα μια εκτεταμένη ικανότητα αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια».

«Η ελαφριά τορπίλη MU90 που διαθέτει η Gowind παρέχει ισχυρές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου»,καταλήγει η ανακοίνωση της Naval Group.