Gray Eagle: Αμερικανοί Γερουσιαστές πιέζουν το Πεντάγωνο να στείλει τα φονικά drones στην Ουκρανία

Μια δικομματική ομάδα 16 Αμερικανών γερουσιαστών πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανεξετάσει το αίτημα της Ουκρανίας για τα «φονικά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη Gray Eagle.

Επίσης, οι γερουσιαστές ζητούν από το Πεντάγωνο να εξηγήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει το ουκρανικό αίτημα, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλαν στο Πεντάγωνο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αιτήματα για το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-1C Gray Eagle, το οποίο έχει επιχειρησιακό ανώτατο όριο 29.000 ποδιών και θα ήταν ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα για την Ουκρανία.

Η απόρριψη βασίστηκε σε ανησυχίες ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να καταρριφθούν και η Ρωσία να υποκλέψει την αμερικανική τεχνολογία, ενώ θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Άμυνας μελετά πιθανές τροποποιήσεις στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Gray Eagle που θα μειώσουν την ανησυχία σχετικά με την πτώση της τεχνολογίας στα χέρια της Ρωσίας εάν οι ΗΠΑ τα στείλουν στην Ουκρανία. To Kίεβο έχει κάνει πολλές εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να της προμηθεύσουν τα ισχυρά drones..

Οι γερουσιαστές εξέφρασαν ανησυχία για την αντίθεση των ΗΠΑ στο αίτημα, λέγοντας ότι η παροχή του οπλισμένου drone «απαιτεί προσεκτική επανεξέταση». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε: «Από πολιτική άποψη, δεν σχολιάζουμε την επικοινωνία μας με εκλεγμένους αξιωματούχους».

Οι γερουσιαστές έδωσαν στον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να εξηγήσει γιατί το Πεντάγωνο πίστευε ότι το drone δεν ήταν κατάλληλο για τον αγώνα στην Ουκρανία και εάν οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας ήταν «ξεπερασμένες».

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters