Gremlins: Αποκαλύφθηκαν τα θανατηφόρα drones της DARPA που θα “συνοδεύουν” F-22 και F-35 – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει γνωστό ότι το Πεντάγωνο των ΗΠΑ είχε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία νέων επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που θα χρησιμοποιούνταν μαζί με τα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 και F-22.

Πριν από λίγες ημέρες, η αρμόδια υπηρεσία, DARPA, αποκάλυψε για πρώτη φορά αυτά τα drones, τα λεγόμενα “Gremlins” ενώ ανακοινώθηκε ποια θα είναι τόσο τα χαρακτηριστικά τους όσο και ο ρόλος τους στους αιθέρες και στο πεδίο της μάχης.

Ειδικότερα, η κατασκευαστική εταιρεία Dynetics παρουσίασε για πρώτη φορά τα Gremlin στην διεθνή έκθεση Global Force του AUSA του 2019.


Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το Gremlin είναι ένα χαμηλού κόστους, επαναχρησιμοποιήσιμο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (ΥΠΑΕΠ) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ,

Αναμένεται ότι τα μαχητικά drones θα εκτοξεύονται από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αεροσκάφη, τόσο τα C-130 ή C-17, αλλά και τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22 και F-35, εκτός εμβέλειας των εχθρικών αεροσκαφών ή συστημάτων αεράμυνας.

Τα Gremlins με την δυνατότητα εκτόξευσης και με τη δυνατότητα επιστροφής τους από αεροσκάφη, θα μπορούν να εξοπλιστούν με πιο εξελιγμένα ωφέλιμα φορτία αισθητήρων ικανά να διεξάγουν επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τα Gremlins θα ολοκληρώνουν την αποστολή τους, ένα αεροσκάφος μεταφοράς C-130 θα τα ανακτά από τον αέρα στον αέρα και θα τα μεταφέρει σε μια βάση εργασιών όπου τα πληρώματα εδάφους θα τα επιδιορθώνουν, να τα συντηρούν και να τα προετοιμάζουν για την επόμενη επιχείρηση/αποστολή τους εντός 24 ωρών.

Η ΥΠΑΕΠ με δήλωσή της είχε αναφέρει ότι τα συστήματα αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, όπως τα F-35 και F-22, ανταποκρίνονται σε απειλές και πως θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τα “Gremlins” σε περιοχές υψηλότερου κινδύνου.

Πράγματι, αυτή η τεχνολογία, η οποία εξαρτάται από υψηλότερα επίπεδα αυτόνομης πλοήγησης, προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες σε ένα μεγάλο εύρος αποστολών, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα επίθεσης και μεγαλύτερη εμβέλεια επιχειρήσεων.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Defence Blog / National Interest