Gripen C/D: Η Saab αναλαμβάνει την εν συνεχεία υποστήριξη και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Σουηδίας

Η Σουηδία ανέθεσε στην κατασκευάστρια εταιρεία Saab νέα σύμβαση αξίας 52,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την εν συνεχεία υποστήριξη και αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen C/D, καθώς επίσης και την προμήθεια πρόσθετων υλικών και εξοπλισμού. Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα και η εναρμόνιση των ικανοτήτων των πιο προηγμένων εκδόσεων Gripen E με τα παλαιότερα μοντέλα Gripen C/D.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Saab, η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen C/D είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ικανότητας ενώ επιτρέπει στα μοντέλα αυτά να λειτουργούν και να επιχειρούν μετά το 2030». Υπενθυμίζεται ότι τα μονοκινητήρια μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου JAS 39 Gripen C/D που κατασκευάζει η Saab είναι ευέλικτα και ειδικά σχεδιασμένο για ένα ευρύ φάσμα αποστολών και αποτελούν την «ραχοκοκκαλιά» της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόσφατα, η Σουηδία παρέλαβε το πρώτο, σειριακής παραγωγής μαχητικό τύπου Gripen E, την πιο προηγμένη και αναβαθμισμένη έκδοση της συγκεκριμένης «οικογένειας» αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς. Χρησιμοποιούν κινητήρα turbofan τύπου GE F414G, έχουν μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 16.500 κιλά (16,5 τόνους) και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες 2 Mach.

Επιπρόσθετα, έχουν ενσωματωμένο νέο ραντάρ AESA, InfraRed Search and Track System για την παρακολούθηση απειλών σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς επίσης και εξαιρετικά προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας που επιτρέπουν στον πιλότο να έχει πιο ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα του πεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαχητικά Gripen E δεν θεωρούνται «stealth» ως μαχητικά 4++ γενιάς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι «μειονεκτούν» σημαντικά από αεροσκάφη της κατηγορίας του, γεγονός που αποδεικνύεται από την προτίμηση αρκετών κρατών στον κόσμο, όπως για παράδειγμα η Βραζιλία.