Gripen: H Saab ανέλαβε την αναβάθμιση των σουηδικών μαχητικών – Η Βραζιλία «ψάχνεται» για περισσότερα αεροσκάφη

Η Σουηδία ανέθεσε στην κατασκευάστρια εταιρεία Saab την συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών της αεροσκαφών JAS 39 Gripen.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το συμβόλαιο έχει αξίας 308 εκατ. σουηδικές κορώνες (30 εκατομμύρια δολάρια) και καλύπτει την ανάπτυξη και τις δοκιμές για συντήρηση του στόλου Gripen C/D της Σουηδίας. Επίσης προβλέπει πρόσθετες μελέτες για να συνδυαστεί η υποστήριξη συντήρησης και για τις εκδόσεις E του μαχητικού.

Η νέα σύμβαση βασίζεται σε μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2022 για τη διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας και του εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων των σουηδικών μαχητικών Gripen C/D. Αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ραντάρ και των ηλεκτρονικών συστημάτων του στόλου για «εκτεταμένη εμβέλεια ανίχνευσης και παρακολούθησης».

«Η σύμβαση είναι ένα μεγάλο άλμα μπροστά από την άποψη της απόδοσης και της λειτουργικότητας του ραντάρ, τόσο για το υλικό όσο και για το λογισμικό, και θα αποδείξει στο μέλλον τη λειτουργική ικανότητα του Gripen C/D», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Saab.

Παράλληλα, η σουηδική κυβέρνηση ανέθεσε στη Saab την ενσωμάτωση του κατευθυνόμενου λέιζερ Pod 15 στο αεροσκάφος Gripen C/D.

Η Βραζιλία θα παραγγείλει περισσότερα μαχητικά 

Η Βραζιλία αναλύει την επιλογή να επεκτείνει την παραγγελία για τα μαχητικά αεροσκάφη Gripen της σουηδικής εταιρείας Saab, αν και ο αριθμός των επιπλέον αεροσκαφών που θα μπορούσαν να αγοραστούν δεν έχει ακόμη καθοριστεί, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χοσέ Μούτσιο.

«Η Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας έχει ανάγκη για περισσότερα μαχητικά Gripen. Το εξετάζουμε και το μελετάμε», δήλωσε ο Μούτσιο κατά τη διάρκεια της έκθεσης της αμυντικής βιομηχανίας Laad στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Μόλις αυτή την εβδομάδα μιλήσαμε με τον πρέσβη της Σουηδίας για αυτό και είναι μια συζήτηση που μόλις αρχίζει», πρόσθεσε. Το 2014, η Βραζιλία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Gripen για την Πολεμική Αεροπορία της με στόχο τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης την παραγωγή κάποιων μαχητικών από την εγχώρια βιομηχανία στο μέλλον.

Τα πρώτα αεροσκάφη έχουν ήδη παραδοθεί στη Βραζιλία και τα υπόλοιπα αναμένεται να παραδοθούν έως το 2027.

Σύμφωνα με μία αμυντική πηγή από την Βραζιλία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αρχική παραγγελία θα μπορούσε να επεκταθεί σε 40 αεροσκάφη. Οι διαπραγματεύσεις θα περιλάμβαναν την «παραίτηση» από εξοπλισμό και πυρομαχικά με αντάλλαγμα «πίστωση» για την αγορά των τεσσάρων πρόσθετων μαχητικών.

«Είμαστε μια μεγάλη, ηπειρωτική χώρα, αλλά 36 ή 40 μαχητικά αρκούν για μία μόνο βάση και χρειαζόμαστε περισσότερα για να καλύψουμε τη χώρα», είπε η πηγή. «Ωστόσο, αυτή η δεύτερη παρτίδα θα παραδοθεί σε τουλάχιστον 15 χρόνια», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: The Defense Post, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters