Gripen: Η Ουγγαρία αναβαθμίζει τα μαχητικά της στην έκδοση «MS20 Block2»

Η Ουγγαρία αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών JAS 39 Gripen C/D που διαθέτει στην έκδοση « MS20 Block 2» ύστερα από συμφωνία στην οποία κατέληξε με την σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Saab. Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους και προχθές ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία εκσυγχρονισμού 12 μαχητικών αεροσκαφών Gripen C και ενός μαχητικού αεροσκάφους Gripen D.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Saab για το πακέτο αναβάθμισης «MS20 Block 2» καθώς αυξάνει και βελτιώνει τις επιχειρησιακές ικανότητες του μαχητικού, με την δυνατότητα να ενσωματώνει προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και ένα ευρύ φάσμα οπλισμού.

Μαχητικό Gripen της ουγγρικής Πολεμικής Αεροπορίας

Ακόμα, οι εργασίες εκσυγχρονισμού περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του ραντάρ τύπου PS-05/A Mk, το οποίο προσφέρει, αφενός διευρυμένες ικανότητες παρακολούθησης στόχων στον αέρα και στο έδαφος με μεγαλύτερη εμβέλεια, αφετέρου βελτιωμένη απόδoση του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link 16.

Επίσης, θα εγκατασταθεί το πιο πρόσφατο σύστημα αναγνώρισης IFF (Friend or Foe) του NATO, ενώ σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα και το ωφέλιο φορτίο του μαχητικού, τα προηγμένα Gripen θα είναι σε θέση να εξοπλίζονται με πυραύλους αέρος – αέρος τύπου IRIS-T και Meteor ή και με καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας τύπου GBU-49 Paveway.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγους μήνες, η Saab έκανε «κρούση» στην Τσεχία σχετικά με την προμήθεια των νέων μαχητικών Gripen E/F προς αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου μαχητικού ίδιου τύπου που διαθέτει.

Με πληροφορίες από: Janes