Gripen: Η Σουηδία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία αρκεί να γίνει «άμεση αντικατάσταση»

Η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μαχητικά αεροσκάφη Gripen στην Ουκρανία, μετέδωσε το σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο (SR) σήμερα Τρίτη, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η κυβέρνηση θέλει να μάθει, μεταξύ άλλων, πώς μια παράδοση θα επηρεάσει τις αμυντικές δυνατότητες της Σουηδίας και πόσο γρήγορα θα μπορούσε η Σουηδία να αποκτήσει νέα μαχητικά Gripen, ανέφερε η SR.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει επίσημα από τις ένοπλες δυνάμεις ήδη από την Πέμπτη να εξετάσουν επίσημα το θέμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Ολλανδία και η Δανία αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας στον πόλεμο.

Σύμφωνα με το σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο, η Ουκρανία ελπίζει να παραλάβει μια μοίρα μαχητικών Gripen, κατασκευασμένο από τη σουηδική Saab, ή 16 με 18 αεροσκάφη.

Η Σουηδία είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι θα δώσει στους Ουκρανούς πιλότους την ευκαιρία να δοκιμάσουν το Gripen, αλλά η κυβέρνηση είπε επίσης ότι χρειάζεται όλα τα αεροπλάνα της για να υπερασπιστεί το σουηδικό έδαφος.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τον περασμένο μήνα τόνισε ότι η Σουηδία θα πρέπει να προετοιμαστεί να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία μόλις ολοκληρώσει την ένταξή της στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την οποία ακόμη περιμένει την επικύρωση από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters