Gripen: Η Βραζιλία θα διπλασιάσει τον στόλο των μαχητικών της – Επενδύει 10,6 δις δολάρια για νέους εξοπλισμούς

Η Βραζιλία σχεδιάζει να επενδύσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέους εξοπλισμούς, σε έρευνα και ανάπτυξη και σε νέα μαχητικά Gripen. 

To κράτος της λατινικής Αμερικής σχεδιάζει τον διπλασιασμό του μεγέθους του στόλου μαχητικών Gripen και χρηματοδότηση έργων από την εταιρεία Embraer για αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι νέες επενδύσεις αποτελούν μέρος του κυβερνητικού Προγράμματος Επιτάχυνσης της Ανάπτυξης (PAC) που θεσπίστηκε από τον Πρόεδρο Λούιζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βραζιλίας με τεχνολογίες αιχμής, η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής ικανότητας και η παρακολούθηση των συνόρων είναι μερικές από τις κατευθυντήριες γραμμές του νέου προγράμματος PAC», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το PAC δεν απαιτεί την έγκριση της βουλής, καθώς είναι ένα ομοσπονδιακό επενδυτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, κρατικές συνεισφορές και από τον ιδιωτικό τομέα μέσω παραχωρήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια, όπως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η νομική αβεβαιότητα για τα δημόσια έργα.

34 επιπλέον μαχητικά για την Πολεμική Αεροπορία

Για την Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας, το σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή και την απόκτηση 34 μαχητικών F-39 Gripen, τα οποία θα διπλασιάσουν σχεδόν τον στόλο της χώρας. Η Βραζιλία υπέγραψε συμβόλαιο 5,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία Saab το 2014 για την αγορά 36 μαχητικών Gripen, για παράδοση έως το 2027. Το 2022, προστέθηκαν τέσσερα ακόμη μαχητικά στο συμβόλαιο.

Από τα 40 που έχουν παραγγελθεί, η Βραζιλία έχει λάβει έξι, με τέσσερα να είναι επίσημα σε υπηρεσία. Η σύμβαση όριζε ότι η συναρμολόγηση για 15 F-39E Gripen θα γινόταν στο εργοστάσιο της Embraer στο Gavião Peixoto στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια συμφωνία κοινής χρήσης τεχνολογίας μεταξύ Βραζιλιάνων μηχανικών και της Saab. Η γραμμή παραγωγής μαχητικών στη Βραζιλία εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2023.

Μια άλλη επένδυση στο πλαίσιο του PAC αφορά την αγορά εννέα αεροπλάνων C-390 Millennium — αρχικά γνωστά ως KC-390 — που παρήχθησαν από την Embraer.

«Εκτός από τον στρατιωτικό του ρόλο, το KC-390 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθνικές και διεθνείς δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η πυρόσβεση», αναφέρει η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός ιστότοπος ανέφερε επίσης σχέδια μετατροπής δύο αεροσκαφών Airbus A330 σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Με πληροφορίες από: Defense News, Φωτογραφίες Reuters