Gripen: Τεράστια αναβάθμιση στα μαχητικά αεροσκάφη της Σουηδίας

Εξαιρετικά για τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών τύπου JAS 39 Gripen C/D της Πολεμικής Αεροπορίας Σουηδίας, καθώς σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις Τύπου που εξέδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Saab, η Υπηρεσία Προμήθειας Αμυντικού Υλικού του σουηδικού Υπουργείου Άμυνας (FMV) ανέλαβε προγράμματα αναβάθμισης, συντήρησης και εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών, αξίας 340 εκατομμυρίων δολαρίων, με χρονική διάρκεια από το 2023 έως το 2029.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη σύμβαση αυτή περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του σουηδικού Υπουργείου Άμυνας να κάνει πρόσθετες παραγγελίες σχετικά με το αρχικό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen εντός του 2023. Πρόκειται για μια πολύ θετική και αναγκαία πρωτοβουλία, διότι η σουηδική Πολεμική Αεροπορία, υπό το φόντο της ρωσικής επιθετικότητας με την εισβολή στην Ουκρανία, θέλει να αναπτύξει το συντομότερο δυνατό, πιο εκσυγχρονισμένες αεροπορικές δυνάμεις.

Οι αναβαθμίσεις στα μαχητικά τύπου Gripen C/D θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, δυνατότητα για μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο (πυρομαχικά, πυραύλους), νέο κινητήρα με μεγαλύτερη απόδοση και νέα avionics, που επιτρέπουν διαρκείς ενημερώσεις λειτουργικών συστημάτων των αεροσκαφών.

Αυτό όμως που ξεχωρίζουν οι αναλυτές είναι το νέο και προηγμένο ραντάρ της Saab που θα εγκατασταθεί στα αναβαθμισμένα Gripen, που θα τους προσφέρουν αφενός βελτιωμένες ικανότητες ανίχνευσης και αναχαίτισης εχθρικών απειλών χάρη στην εκτεταμένη εμβέλειά τους και αφετέρου θα διευκολύνουν την διαλειτουργικότητα των μαχητικών με τα πιο προηγμένα Gripen E.

Φωτογραφία αρχείου Reuters