OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

H κρίσιμη αυτοψία στα Bradley και τα επόμενα βήματα του Στρατού Ξηράς – Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ

17/05/2024 - 05:07
H κρίσιμη αυτοψία στα Bradley και τα επόμενα βήματα του Στρατού Ξηράς – Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Απάντηση στο ερώτημα που αφορά την κατάσταση που βρίσκονται τα υπό παραχώρηση Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley M2A2 αναμένεται να δώσει η αυτοψία των Στελεχών του Στρατού Ξηράς εντός του επόμενου μήνα.

Όπως είναι λογικό, ο χαρακτηρισμός «as is where is», δηλαδή παραχώρηση των παροπλισμένων ΤΟΜΑ στην κατάσταση που βρίσκονται με συνέπεια κάθε παρέμβαση να συνεπάγεται επιπλέον κόστος για την Ελλάδα προκαλεί προβληματισμό αλλά και εύλογες απορίες, οι οποίες θα επιλυθούν μόνο έπειτα από τον επί τόπου έλεγχο των αρμόδιων αξιωματικών του ΓΕΣ.

Με δεδομένο ότι τα υπό παραχώρηση Bradley παραμένουν στις αποθήκες του US Army, μη επιχειρησιακά, για σημαντικό χρονικό διάστημα, ο εξονυχιστικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος ώστε το ΓΕΣ να αποκτήσει πλήρη εικόνα της κατάστασης τους, αλλά και του ενδεχόμενου κόστους επαναφοράς τους σε απόλυτα επιχειρησιακή διαμόρφωση.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη δείξει θετική διάθεση να ικανοποιήσουν σε πρώτη φάση το επίσημο ελληνικό αίτημα για παραχώρηση επιπλέον 20 ΤΟΜΑ, ώστε ο τελικός τους αριθμός να ανέλθει στα 82. Επιπλέον το Στρατιωτικό Επιτελείο διερευνά το ενδεχόμενο τουλάχιστον διπλασιασμού των Bradley, τα οποία μπορούν να παραδοθούν στην Ελλάδα με στόχο να εξοπλιστεί μια ακόμα Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ. Όπως ήδη πάντως έχει αναφέρει το Onalert.gr, τα επιπλέον TOMA τα οποία επιθυμεί να αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς, δεν είναι δεδομένο ότι μπορούν να παραχωρηθούν μέσω EDA αλλά μέσω διαπραγμάτευσης και με επιπλέον οικονομικό κόστος.

Πέρα πάντως από την μηχανολογική τους κατάσταση, η αυτοψία των Στελεχών του ΓΕΣ θα δώσει απαντήσεις για τον εξοπλισμό των ΤΟΜΑ σε ότι αφορά τα οπλικά τους συστήματα – πυροβόλο M242 25 χιλιοστών και αντιαρματικοί πύραυλοι τύπου TOW, αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα που αφορούν τις επικοινωνίες. Τα υπό παραχώρηση Bradley περιλαμβάνονται άλλωστε στα οπλικά συστήματα τα οποία παραχωρούνται μέσω EDA, δηλαδή ανήκουν στο πλεονάζων υλικό. Τα αμερικανικά ΤΟΜΑ πάντως βρίσκονται στο στόχαστρο και άλλων κρατών και ειδικά όσων βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.

Bradley

Στόχος του ΓΕΣ είναι τα Bradley να μετατραπούν στα κύρια Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, τα οποία θα εξοπλίσουν το σύνολο των Τεθωρακισμένων αλλά και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών σε ολόκληρη τη Θράκη, περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Με την αρχή να γίνεται όταν θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός Bradley που απαιτείται προκειμένου να αντικατασταθούν τα Μ-113 Α1, δύο Μηχανοκίνητων Ταγμάτων που ανήκουν σε αντίστοιχες Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Onalert.gr, o νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει τον σχηματισμό Τακτικών Συγκροτημάτων, τόσο στις Τεθωρακισμένες όσο και στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες. Τα Τακτικά Συγκροτήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόνομης επιχειρησιακής δράσης και θα αποτελούνται αντίστοιχα από δύο Ίλες αρμάτων μάχης και ένα Λόχο Μηχανοκίνητου Πεζικού στις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και από μία Ίλη αρμάτων μάχης και δύο Μηχανοκίνητους Λόχους στις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες.

Με δεδομένη την ισχύ πυρός που δίνουν το πυροβόλο M242 25 χιλιοστών, οι αντιαρματικοί πύραυλοι τύπου TOW αλλά και το συζυγές πολυβόλο 7.62 χιλιοστών, την ταχύτητα των 64 χιλιομέτρων χάρη στον κινητήρα των 600 ίππων αλλά και τη θωράκιση των Bradley, οι δυνατότητες των Τακτικών Συγκροτημάτων στο πεδίο της μάχης αυξάνονται κατακόρυφα. Τα Bradley θα αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος δίπλα στα πανίσχυρα LEO 2 και LEO 1A5 και θα δίνουν ευελιξία και υποστήριξη με πυρά στις Ομάδες του Μηχανοκίνητου Πεζικού.

Tags: BRADLEYΓΕΣΗΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

Related Posts

ESSM Block 2
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ESSM Block 2: Η Δανία ενισχύει την αεράμυνα των φρεγατών της με επιπλέον πυραύλους αξίας 133 εκατομμυρίων δολαρίων

21/05/2025 - 19:33
ΚΙΜΩΝ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» βγήκε στην ανοιχτή θάλασσα: Ο απόπλους της ελληνικής Belharra από το ναυπηγείο της Lorient

21/05/2025 - 17:21
Javelin
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Javelin: Δοκιμαστική βολή της νέας έκδοσης LWCLU από τον βρετανικό στρατό έφτασε σε εμβέλεια «ρεκόρ» 4 χιλιομέτρων

21/05/2025 - 16:08

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1973 αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου

Ιράν – ΗΠΑ: Ο 5ος κύκλος διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα γίνει την Παρασκευή στη Ρώμη

Νετανιάχου: «Μέχρι το τέλος του πολέμου ολόκληρη η Γάζα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ»

«Διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν στο Βατικανό την επόμενη εβδομάδα», λέει η Φινλανδία

Ισραήλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την αποπομπή του επικεφαλής της Σιν Μπετ, που διέταξε ο Νετανιάχου

ESSM Block 2: Η Δανία ενισχύει την αεράμυνα των φρεγατών της με επιπλέον πυραύλους αξίας 133 εκατομμυρίων δολαρίων

Δυτική Όχθη: Διεθνής κατακραυγή για τους πυροβολισμούς από Ισραηλινούς στρατιώτες εναντίον ξένων διπλωματών

ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία θα διοριστεί ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία

Top News

Λάρισα: «Η μητέρα είχε ερωτικές επαφές με άντρες στο ίδιο δωμάτιο που κοιμόντουσαν τα παιδιά»

Γλυκά Νερά: Η στιγμή που ο 17χρονος γρονθοκοπεί τον 48χρονο και τον ρίχνει στο έδαφος

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου αγκαλιά με τους γιους της ανήμερα της γιορτής της - «Τα δώρα μου»

Άντζελα Γκερέκου: Οι αδημοσίευτες φωτογραφίες με τον Νίκο Γαλανό από τα γυρίσματα της «Γης της ελιάς» - «Έτσι θα σε θυμόμαστε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert