H225M: Οι ειδικές δυνάμεις της Ολλανδίας αποκτούν 14 ελικόπτερα μεγάλης εμβέλειας

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι σχεδιάζει να αγοράσει 14 ελικόπτερα μεταφοράς μεγάλης εμβέλειας H225M Caracal για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).

Ο Ολλανδός υφυπουργός Άμυνας, Christophe van der Maat, δήλωσε ότι τα νέα ελικόπτερα θα αρχίσουν να φτάνουν από το 2028.

Η αγορά είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία το Υπουργείο Άμυνας μετατρέπει μια μοίρα της Διοίκησης Αμυντικών Ελικοπτέρων σε Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF). Η ενίσχυση της ικανότητας δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε ξηρά και θάλασσα αποτελεί μέρος του Αμυντικού Μνημονίου που δημοσιεύθηκε πέρυσι από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας, με στόχο της ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Τα ελικόπτερα θα έχουν ως έδρα τους την αεροπορική βάση Gilze-Rijen.

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία Airbus, το H225M βάρους 11 τόνων έχει αποδείξει την αξιοπιστία και την αντοχή του σε συνθήκες μάχης και σε περιοχές κρίσης που περιλαμβάνουν τον Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Τσαντ, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Σομαλία και το Μάλι, ενώ επίσης υποστήριξη των επιχειρήσεων υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχώρησαν από τη συμφωνία με την Airbus για την προμήθεια δώδεκα ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων H225M Caracal αξίας περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, «λόγω του υψηλού κόστους κύκλου ζωής, των περιορισμών στην προσαρμογή σε αρθρωτούς σχεδιασμούς μελλοντικών απαιτήσεων αποστολής και της περίπλοκης τεχνικής πρότασης».

Με πληροφορίες από: Defence Blog