AMCA: «Πράσινο φως» στην συνέχεια του προγράμματος ανάπτυξης stealth μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς της Ινδίας

Η επιθυμία του Πακιστάν να αποκτήσει τα stealth κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου FC-31 φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ινδία, η οποία φαίνεται ότι προχωράει άμεσα σε κινήσεις προκειμένου να επιταχύνει το πρόγραμμα ανάπτυξης του εγχώριας κατασκευής stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς τύπου AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft).

Ειδικότερα, η Υπουργική Επιτροπή Ασφάλειας της ινδικής κυβέρνησης ενέκρινε το υποπρόγραμμα σχεδιασμού και ανάπτυξης πρωτότυπου αεροσκάφους και έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Υπηρεσία Αεροναυτικής Ανάπτυξης, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η εταιρεία Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Ο στόχος των Ινδών

Ουσιαστικά, η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης δίνει τεράστια ώθηση στην έναρξη σημαντικών διαδικασιών, όπως η κατασκευή πρωτοτύπων, η δημιουργία γραμμής παραγωγής, η δοκιμή και πιστοποίηση του διπλού κινητήρα, με στόχο την «παρθενική πτήση» του πρώτου πρωτότυπου αεροσκάφους AMCA πριν το 2028.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αεροναυτικής Ανάπτυξης της Ινδίας δήλωσε ότι στόχος του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, είναι να παράγουμε πέντε πρωτότυπα αεροσκάφη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, έως το 2028 και το 2029».

«Στόχος μας είναι να παράγουμε πέντε πρωτότυπα μέσα σε τεσσεράμισι χρόνια και πέντε χρόνια, έως το 2028-2029. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμά μας». Σημειώνεται ότι το stealth μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς τύπου AMCA είναι προϊόν του δεύτερου εθνικού προγράμματος ανάπτυξης μαχητικών, μετά το αεροσκάφος τύπου Tejas, που πέταξε για πρώτη φορά το 2001, αλλά εισήλθε σε επιχειρησιακή λειτουργία μετά από 15 χρόνια.

Με πληροφορίες από: Janes / Defense News | Φωτογραφίες αρχείου Reuters