HALO: «Μεγάλο βήμα» για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό – Αναπτύσσει υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπέγραψε νέα σύμβαση με τις εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin για την ανάπτυξη ενός νέου υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου εκτόξευσης από αέρος (Hypersonic Air Launched Offensive Anti-Surface – HALO).

Το HALO αναμένεται να μπει σε υπηρεσία την επόμενη δεκαετία, επιτρέποντας στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να λειτουργεί σε αμφισβητούμενα πεδία μάχης και σε δύσκολα περιβάλλοντα χωρίς εναέρια πρόσβαση (A2/AD).

Η Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων του Ναυτικού (NAVAIR) ανακοίνωσε την ανάθεση της σύμβασης την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με την NAVAIR, οι συμφωνίες έχουν συνολική συνολική συνολική αξία περίπου 116 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν είναι σαφές πόσα έλαβε κάθε εταιρεία. Περιλαμβάνουν μια προκαταρκτική ανασκόπηση του σχεδιασμού της πρόωσης του πυραύλου έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Αναβάθμιση σε τρέχοντες αντιπλοϊκούς πυραύλους

Το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε σχεδόν 151,9 εκατομμύρια για αυτό το πρόγραμμα  HALO, στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2023. Ζητά σχεδόν 95,8 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στο αίτημα προϋπολογισμού της για το επερχόμενο οικονομικό έτος 2024 για αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Φάση 2 του Offensive Anti-Surface Warfare (OASuW).

Τα έγγραφα προϋπολογισμού του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρουν επίσης ότι στοχεύει να κάνει την πρώτη δοκιμή πτήσης το 2026. 

Το όπλο αναμένεται να αποκτήσει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα μέχρι το 2029. Το HALO προορίζεται να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενος από τα αεροσκάφη του Ναυτικού, με μεγαλύτερη ικανότητα αντιεπιφανειακού πολέμου από τα σημερινά αντιπλοϊκά όπλα.

Ο προκάτοχος του HALO, ο αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (LRASM), βρίσκεται επί του παρόντος στα F/A-18 του Πολεμικού Ναυτικού και B-1B της Πολεμικής Αεροπορίας. Για να καλυφθεί το κενό έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο πύραυλος HALO, το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμίσει τις ικανότητες του υπάρχοντος LRASM.

Ο πύραυλος LRASM βασίζεται στοn JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range) με βεληνεκές πάνω από 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα).

Επίσης, δεν είναι γνωστό σε ποια αεροσκάφη θα τοποθετηθούν οι νέοι πύραυλοι, καθώς το US Navy αναμένεται να αποκτήσει δεκάδες F-35. Ωστόσο, η τοποθέτηση ενός τέτοιου πυραύλου στο εξωτερικό μέρο του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, θα επηρεάσει αρνητικά τις stealth δυνατότητές του.

Με πληροφορίες από: Naval News, The Drive