Harpoon: Η Ταϊβάν θα αγοράσει 400 αντιπλοϊκούς πυραύλους από τις ΗΠΑ – Αντιδρά η Κίνα

Η Ταϊβάν θα αγοράσει έως και 400 αμερικανικούς πυραύλους Harpoon που εκτοξεύονται από ξηράς εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από την Κίνα, ανέφερε τη Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο 1,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 400 από τους αντιπλοϊκούς πυραύλους στις 7 Απριλίου, χωρίς να κατονομάσει τον αγοραστή, λέγοντας ότι η παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2029. Το Bloomberg υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι ο αγοραστής.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τη συμφωνία, ωστόσο δήλωσε ότι: «οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν στη διάθεση της Ταϊβάν αμυντικούς εξοπλισμούς και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να διατηρήσει μια επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας».

Το 2020, η Ταϊβάν είπε ότι σχεδίαζε να αγοράσει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon που κατασκευάζονται από το Boeing. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία του 2020 για 100 πυραύλους Harpoon θα συνεχιστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Σε αντίθεση με τη συμφωνία του 2020, το νέο συμβόλαιο με την Boeing που εξέδωσε η Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων των ΗΠΑ για λογαριασμό της Ταϊβάν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που θα αποκτήσει την κινητή, χερσαία έκδοση, ανέφερε η έκθεση του Bloomberg, επικαλούμενη τον Rupert Hammond-Chambers, πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Ταϊβάν.

Το 2022, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 60 αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon.

Αντιδρά η Κίνα στην πώληση των πυραύλων – «Παίζουν με την φωτιά»

«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και αντιτίθεται αποφασιστικά στις στρατιωτικές ανταλλαγές και τις πωλήσεις όπλων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, οι οποίες παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας και απειλούν σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, απαντώντας στις αναφορές για την πιθανή πώληση Harpoon στην Ταϊβάν.

Προέτρεψε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τέτοιες κινήσεις και προειδοποίησε ότι το Πεκίνο δεν θα το αφήσει αναπάντητο. «Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να προστατεύσει σθεναρά την κυριαρχία και τα συμφέροντα της ασφάλειας».

Κινέζοι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» και ότι «οι πύραυλοι θα μπορούσαν να καταστραφούν πριν καν τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν» σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση.

Mε πληροφορίες από: Reuters, Global Times / Φωτογραφία αρχείου