Harrier: Παράταση ζωής για τα θρυλικά μαχητικά με το «βλέμμα» στα stealth F-35B

Την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, σε όλες τις εκδόσεις του, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υπογραφή σύμβασης, που δίνει «παράταση ζωής» στα θρυλικά μαχητικά αεροσκάφη Harrier.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία ύψους 123 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο εταιρείες, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και εφοδιασμού του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου AV-8B Harrier που υπηρετούν στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της εταιρείας BAE Systems και της Vertex Aerospace LLC, οι οποίες θα αναλάβουν από κοινού τις εργασίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών Harrier, ενώ ακόμα θα συμμετέχει και ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εφαρμογή των εργασιών που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Με το «βλέμμα» στα F-35B

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η νέα αυτή σύμβαση, έχει και άλλες διαστάσεις που αφορούν και το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35B, καθώς έχει σημειωθεί και είναι εμφανές πλέον ότι οι καθυστερήσεις παράδοσης των μαχητικών αυτών στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ανάγκασε το Πολεμικό Ναυτικό να αποφασίσει την «παράταση ζωής» των μαχητικών Harrier.

Αυτή τη στιγμή, τα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35B έχουν αναπτυχθεί σε δύο πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. το USS Wasp και το USS Essex, με τους Αμερικανούς να εκτιμούν ότι το 2028-2029, χρονολογίες «ορόσημα», καθώς μέχρι τότε παρατείνεται η ζωή των μαχητικών Harrier, η διαδικασία παραλαβής των F-35B θα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Με πληροφορίες από: Defence Blog