HAWK: Για πρώτη φορά πλάνα από την δράση των ουκρανικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας [vid]

Ο Αντιπτέραρχος Μίκολα Όλεστσουκ, o Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Ουκρανίας, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο εμφανίζονται για πρώτη φορά τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου HAWK εν δράσει, κατά την διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις με UAV και πύραυλο cruise.

Παρά το γεγονός ότι η προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου MIM-23 HAWK έχει ανακοινωθεί από την Ουκρανία εδώ και περίπου ένα χρόνο, εντούτοις δεν είχαν δημοσιευτεί πλάνα ή φωτογραφίες από την λειτουργία τους στο πεδίο επιχειρήσεων και αρκετοί είχαν αμφισβητήσει το κατά πόσο τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα, έστω και στην αναβαθμισμένη έκδοση Phase III, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ουκρανικής αεράμυνας, απέναντι σε ρωσικούς πυραύλους cruise.

Ωστόσο, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας θέλησε να στείλει το δικό του «μήνυμα» και να με την επιτυχημένη αναχαίτιση ρωσικών εναέριων απειλών από τα ουκρανικά HAWK,. Σημειώνεται ότι στην ρωσική επίθεση συμμετείχαν 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed, ένας πύραυλος cruise τύπου Kh-59 και ένα drone.

Φωτογραφία αρχείου