Hawk T2: Συνεχίζονται τα προβλήματα στα βρετανικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη – Καθηλώθηκε ολόκληρος ο στόλος

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας καθήλωσε ολόκληρο τον στόλο των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hawk T2 λόγω ενός προβλήματος στον κινητήρα.

Η παύση θα είναι άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την παράδοση πιλότων γρήγορων μαχητικών αεροσκαφών που ήδη μαστίζεται από προβλήματα και χρόνιες καθυστερήσεις εδώ και χρόνια.

Μια πηγή που μίλησε στο βρετανικό Sky News ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα αφορούσε τη φθορά των λεπίδων του κινητήρα. «Τώρα ένας έσπασε και χάλασε ο κινητήρας». Ένας εκπρόσωπος της RAF επιβεβαίωσε ότι η πτήση με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hawk είχε διακοπεί «προληπτικά».

«Μετά από ένα πρόσφατο ζήτημα στον διάδρομο που αφορά έναν κινητήρα του Hawk TMk2, ως προληπτικό μέτρο, οι πτήσεις έχουν προσωρινά διακοπεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων της τεχνικής έρευνας», είπε ο εκπρόσωπος.

Το πρόβλημα με τον εκπαιδευτικό στόλο των Hawk T2 δεν θα επηρεάσει την ομάδα Red Arrows, η οποία χειρίζεται το αεροσκάφος Hawk T1.

Ήδη από το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, είχε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία στην εκπαίδευση των πιλότων της.

Ο Γουάλας δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας διαθέτει πάνω από 20 αεροσκάφη επόμενης γενιάς F-35 και δεν μπορεί καν να τα επανδρώσει όλα. Σημείωσε ότι μια σημαντική αιτία που συνέβαλε σε αυτήν την κατάσταση είναι η «επίπονη πτητική εκπαίδευση του στρατού», η οποία μαστίζεται από καθυστερήσεις. «Οι πιλότοι πρέπει να περιμένουν έως και οκτώ χρόνια για να εκπαιδευτούν αντί για τα προβλεπόμενα δύο έως τρία χρόνια».

Πριν από τρία χρόνια, ο Γουάλας έδωσε εντολή στον διοικητή της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας να δώσει έμφαση στην επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με την πτητική εκπαίδευση. Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει αμετάβλητη.

Πηγή: Sky News