HELIOS: H Lockheed Martin παρέδωσε το νέο όπλο λέιζερ στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την παράδοση ενός λέιζερ υψηλής ενέργειας κατηγορίας 60 κιλοβάτ με ενσωματωμένο σύστημα οπτικής-παρακολούθησης και επιτήρησης (HELIOS) στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το σύστημα HELIOS θα ενσωματωθεί σε υπάρχοντα πολεμικά πλοία για να παρέχει κατευθυνόμενη ενεργειακή ικανότητα. Το αντιτορπιλικό USS Preble κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο που εξοπλίστηκε με το νέο πανίσχυρο όπλο λέιζερ. Επίσης, είναι το πρώτο πλοίο που συνδυάζει το σύστημα HELIOS με το σύστημα Aegis.

Η Lockheed Martin αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το σύστημα HELIOS «που αλλάζει το παιχνίδι» όχι μόνο παρέχει κατευθυνόμενη ενεργειακή ικανότητα αλλά υποστηρίζει επίσης αποστολές πληροφοριών μεγάλης εμβέλειας, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Το 2021, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα αναπτύξει το σύστημα HELIOS για την αντιμετώπιση drones και μικρών σκαφών γρήγορης επίθεσης.

Το σύστημα μπορεί να «τυφλώσει» τους οπτικούς αισθητήρες σε εχθρικά πλοία και αεροσκάφη, ενώ μπορεί να εντοπίζει και να αναχαιτίζει εισερχόμενους πυραύλους και άλλα πυρομαχικά. 

Στη συμφωνία ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, προβλέπεται η παράδοση τουλάχιστον ενός ακόμη συστήματος λέιζερ, το οποίο θα τοποθετηθεί επίσης σε ένα πλοίο κλάσης Arleigh Burke. Η Lockheed Martin σχεδίασε το σύστημα έχοντας κατά νου επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη δυνατοτήτων, και έχει ήδη γίνει λόγος για αύξηση της μέγιστης ισχύος του λέιζερ έως και 150 κιλοβάτ.

Με πληροφορίες από: The Drive / Defense Post