Hellfire: Η Γαλλία προμηθεύεται πάνω από 1.000 αμερικανικούς πυραύλους αέρος – εδάφους

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση πυραύλων αέρος -0 εδάφους τύπου AGM-114R2 Hellfire στην Γαλλία, μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (Foreign Military Sales – FMS).

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση 1.515 πυραύλων αέρος – εδάφους τύπου AGM-114R2 Hellfire, μαζί με συναφή εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη σε ένα εξοπλιστικό «πακέτο» αξίας 203 εκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Lockheed Martin θα αναλάβει το πρόγραμμα κατασκευής και προμήθειας των βλημάτων.

Τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Hellfire

Τα αρχικά AGM της επίσημης ονομασίας του AGM-114 σημαίνουν «Air-Ground Missile» δηλαδή πύραυλος αέρος – εδάφους, ενώ το ψευδώνυμο Hellfire προέκυψε από την χαρακτηριστική ορολογία του «Heliborne, Laser, Fire and Forget Missile» πρόκειται δηλαδή για βλήμα το οποίο μετά την εκτόξευσή του, κατευθύνεται από μόνο του προς τον εχθρικό στόχο με την χρήση συστήματος καθοδήγησης με λέιζερ.

Ζυγίζει περίπου 49 κιλά και διαθέτει το λεγόμενο σύστημα καθοδήγησης SALH (Semi-Active Laser Homing) δηλαδή ημι-ενεργή καθοδήγηση προς τον στόχο με την χρήση λέιζερ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά αποστολών από ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές του πυραύλου Hellfire για ρόλους επιφανείας – επιφανείας αλλά και επιφανείας – αέρος.

Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη προμήθεια, οι πύραυλοι τύπου AGM-114R2 είναι μια από τις πρόσφατες και προηγμένες εκδόσεις των βλημάτων Hellfire και μπορούν να πλήξουν αποτελεσματικά στόχους σε απόσταση έως και 11 χιλιομέτρων, ενώ ακόμα έχουν την ικανότητα εξοπλισμού με πολεμική κεφαλή πολλαπλών χρήσεων.

Φωτογραφία αρχείου