Hercules: Ακάθεκτη η Πολωνία, αγοράζει 26 τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής

Δεν έχει τέλος ο «εξοπλιστικός πυρετός» της Πολωνίας, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη με νέα προγράμματα προμήθειας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υπό το φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το συμβόλαιο που έδωσε στην εταιρεία BAE Systems για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων περισυλλογής τύπου Hercules.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κέρδισε την εν λόγω σύμβαση αξίας 128 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή και παράδοση 26 τεθωρακισμένων οχημάτων περισυλλογής – ανάκτησης τύπου M88A2 HERCULES (Heavy Equipment Recovery Combat Utility Lifting Extraction System) για τις ανάγκες του πολωνικού Στρατού Ξηράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εγκρίνει την παράδοση 12 τέτοιων οχημάτων στην Πολωνία.

Το HERCULES ζυγίζει 70 τόνους και έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στο στρατιωτικό προσωπικό την ικανότητα επισκευής και επιδιόρθωσης άλλων οχημάτων στο πεδίο της μάχης και έχει «δει δράση» στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, έχοντας πολύτιμη συνεισφορά στις ενέργειες του Πεζικού.

Διαθέτει και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βοηθητική μονάδα ισχύος όταν ο κύριος κινητήρας δεν λειτουργεί ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκίνηση και τον ανεφοδιασμό άλλων τεθωρακισμένων αρμάτων ή οχημάτων μάχης, όπως για παράδειγμα των M1 Abrams, κάτι που ίσως εξηγεί την προμήθειά τους από την Πολωνία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να εντάσσει μεγάλος αριθμό των πανίσχυρων αμερικανικών τανκς, ακόμα και στην προηγμένη έκδοση «SEPv3».