Heron I: H Τσεχία «ψήνεται» για αγορά UAVs από το Ισραήλ

Το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας αποκάλυψε ότι πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση για την απόκτηση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), Heron I, από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI).

Το τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκάλυψε το πότε είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην ανακοίνωσή του, στις 8 Αυγούστου, αλλά δήλωσε ότι η μελλοντική συμφωνία θα περιλαμβάνει τρία UAV Heron I με τον απαραίτητο σχετικό εξοπλισμό.

Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας, Jana Černochová, δήλωσε πως η προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις θα είναι άμεση, θα επικοινωνεί δηλαδή απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ και όχι την κατασκευάστρια εταιρεία. «Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια μακροχρόνια συνεργασία και παροχή λειτουργίας, επισκευών και ανταλλακτικών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού που θα αποκτήσουμε.»

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την εξαγορά, το Τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί για τη χαμηλότερη δυνατή τιμή σε συνδυασμό με τον συντομότερο χρόνο παράδοσης. «Πιστεύουμε ότι το συμβόλαιο θα έχει ολοκληρωθεί ήδη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε η Υπουργός Άμυνας.

Τους τελευταίους μήνες, το Τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα αγοράς για να εντοπίσει το καλύτερο UAV για να καλύψει τις ανάγκες των Τσεχικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέτοιες προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα το Heron I της IAI να αναγνωριστεί ως η καλύτερη λύση για τις τσεχικές απαιτήσεις.

Τροφοδοτούμενο από έναν κινητήρα Rotax 914, το UAV μεσαίου ύψους-μεγάλης αντοχής (MALE) Heron I διαθέτει μέγιστη ταχύτητα 112kts (207km/h) και συνολική αντοχή 52 ωρών. Παραλλαγές του Heron είναι σε υπηρεσία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ινδίας, του Ισραήλ, της Μάλτας, του Μαρόκου, της Σιγκαπούρης και της Τουρκίας.

Πηγή: key.aero / Φωτογραφία αρχείου