Heron: Τον Απρίλιο φτάνουν τα ισραηλινά drones στην Ελλάδα

Του Κώστα Αλατζά

Τον Απρίλιο αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στους ελληνικούς αιθέρες τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron που έχει αποκτήσει με leasing η Ελλάδα από το Ισραήλ.

Τα μη επανδρωμένα θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις  εικόνα και πληροφορίες από το Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στα UAV στο Ισραήλ καθώς και ο έλεγχος των επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγραφών τα αεροσκαφών από κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο σταθμός εδάφους των drones θα εγκατασταθεί στην Σκύρο ενώ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να μετασταθμεύουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Τα Heron μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η λειτουργική διαμόρφωση του συστήματος Heron αποτελείται από ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και από ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα κι ένα πακέτο «ηλεκτρονικής νοημοσύνης»΄.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει νοικιάσει τα δύο ισραηλινά αεροσκάφη για 3 χρόνια έναντι, 35,5 εκ. ευρώ. Στη σύμβαση που υπέγραψε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης από την ελληνική κυβέρνηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μετά τη λήξη του leasing.