HIMARS: Ακάθεκτη η Ταϊβάν αγοράζει επιπλέον 18 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανακοίνωσε την αγορά 18 επιπλέον συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών τύπου M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) για να ενισχύσει τις δυνατότητές των στρατιωτικών της δυνάμεων να πραγματοποιούν πλήγματα ακριβείας. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η χώρα έχει ήδη ζητήσει από το 2021, την προμήθεια 11 τέτοιων συστημάτων, γεγονός που θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των HIMARS σε 29.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, η πρόσθετη παραγγελία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος με την επωνυμία «Long-Range Precision Fire Strike System» του Στρατού Ξηράς της Ταϊβάν, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και ως εκ τούτου έχει ανάγκη από αξιόπιστα, αποτελεσματικά και battle-proven οπλικά συστήματα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι παραδόσεις των πρώτων HIMARS θα ξεκινήσουν από το 2026.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών τύπου M142 HIMARS κατασκευάζεται από την εταιρεία Lockheed Martin και θεωρείται ως ένα από τα πιο ικανά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει φίλιες δυνάμεις στο πεδίο επιχειρήσεων με πλήγματα ακριβείας κατά εχθρικών θέσεων, οχυρώσεων, στοιχείων πυροβολικού και υποδομών.

Τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστών, ο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια. Επίσης, διαθέτουν καμπίνα με θωράκιση και το όχημα μεταφοράς μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 94 χιλιομέτρων την ώρα. Τέλος, το σύστημα είναι αερομεταφερόμενο με την χρήση ενός αεροσκάφους τύπου C-130 και έτσι έχει την ικανότητα να υποστηρίζει φίλιες δυνάμεις σε διαφορετικά θέατρα επιχειρήσεων.

Φωτογραφία αρχείου Reuters