HIMARS: Έφτασαν στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ – «Έρχεται θερμό καλοκαίρι για τους Ρώσους»

Τα περίφημα αμερικανικά συστήματα HIMARS έφτασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο Υπουργός Άμυνας στο Twitter, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι έρχεται «θερμό καλοκαίρι για τους Ρώσους», σε μια κομβική χρονική συγκυρία για την πορεία των εχθροπραξιών στο ανατολικό και νότιο θέατρο επιχειρήσεων, όπου μαίνονται ακόμα σφοδρές μάχες.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα επισημαίνουν ότι το βεληνεκές των HIMARS είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο ανάλογων ρωσικών συστημάτων, κάτι που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις  εναντίον στοιχείων του πυροβολικού των αντιπάλων τους, μένοντας εκτός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.

Οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών αυτοί θα επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα. Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται ανά εξάδες από τα HIMARS κατευθύνονται με GPS και έχουν βεληνεκές χονδρικά διπλάσιο από αυτό των κλασικών πυροβόλων με τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τα M777.

Στη θεωρία, με αυτούς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αναπτύσσουν συστοιχίες εκτός ακτίνας δράσης του ρωσικού πυροβολικού και να πλήττουν εκείνοι στοιχεία του. Θα μπορούσαν επίσης θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αυτά για να πλήξουν δίκτυα ή αποθήκες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, μακριά από τις γραμμές επαφής. Όμως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Ουκρανία τακτικούς πυραύλους ATACMS, δραστικού βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως τα HIMARS μπορεί να αλλάξουν τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στο πεδίο, καθώς ουκρανικός στρατός υποχωρεί στο Ντονμπάς, αντιμέτωπος με δυσανάλογα μεγαλύτερη ισχύ πυρός των δυνάμεων της Μόσχας. «Τα HIMARS θα αλλάξουν τον συσχετισμό δύναμης», έχουν αναφέρει στο παρελθόν Αμερικανοί αξιωματούχοι.