HIMARS: H Lockheed Martin διπλασιάζει την παραγωγή της μετά την επιτυχία του συστήματος στην Ουκρανία

Το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Κάμντεν του Αρκάνσας των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ενισχύσει την παραγωγή του πυραυλικού συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS αφού η επιτυχία του στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία αύξησε τη ζήτηση.

Το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) είναι πλέον ένα ευρέως αναγνωρισμένο όπλο μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία που «ανέδειξε» τους εκτοξευτές σε δράση.

«Όταν έχετε ένα αποδεδειγμένο σύστημα μάχης που είναι εκεί έξω και στις ειδήσεις – καθημερινά – τότε αυτό οδηγεί αυτή τη ζήτηση», δήλωσε η Jennifer McManus, η υψηλόβαθμο στέλεχος της Lockheed.

Χάρη σε ορισμένες επενδύσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στο κτίριο των 282.000 τετραγωνικών ποδιών όπου κατασκευάζονται τα συστήματα, η Lockheed χρειάζεται μόνο μερικές αναβαθμίσεις για να ανταποκριθεί σε αυτόν τον αυξημένο ρυθμό παραγωγής, δήλωσαν στελέχη της αμερικανικής εταιρείας.

«Συγκεκριμένα για τα HIMARS, έχουμε ήδη συμφωνήσει την αύξηση της παραγωγής σε 96 μονάδες ετησίως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Η Lockheed ξεκίνησε το 2022 με ρυθμό παραγωγής 48 εκτοξευτών HIMARS, αλλά λόγω της ζήτησης αύξησε την παραγωγή σε 60 μονάδες.

Η Πολωνία υπέγραψε την απόκτηση 18 συστημάτων τον Φεβρουάριο του 2022, πριν ακόμα ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει το 2017. Η Αυστραλία, η Ολλανδία και η Λετονία είναι οι πιο πρόσφατοι «πελάτες» για το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα.

Επίσης, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Lockheed Martin για να ξεκινήσει την παραγωγή του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας στη Γερμανία, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άρμιν Πάπεργκερ, για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση από ευρωπαϊκά έθνη.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφίες Reuters