HIMARS και ATACMS στην Πολωνία ; «Ναι» λέει το Πεντάγωνο με σύμβαση 10 δισεκ. δολαρίων

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εγκρίνει την πώληση 18 πολλαπλών εκτοξευτών βλημάτων ακριβείας τύπου HIMARS, μαζί με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και πυρομαχικά, σε ένα «πακέτο» συνολικής αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτόν τρόπο «ανοίγει ο δρόμος» για την περαιτέρω ενίσχυση των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου:  «Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τους στρατιωτικούς στόχους της Πολωνίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαλειτουργικότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους. Η Πολωνία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αμυντικά συστήματα για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να επεκτείνει την ικανότητά της να ενισχύσει την άμυνα της πατρίδας της και να αποτρέψει περιφερειακές απειλές».

Το πακέτο και ο συμβολισμός

Οι πολλαπλοί εκτοξευτές βλημάτων ακριβείας τύπου HIMARS έχουν διαδραματίσει και ακόμα συνεχίζουν να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στους Ρώσους εισβολείς, καθώς τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν πλήγματα ακριβείας σε ρωσικές θέσεις και οχυρώσεις. Στο πακέτο αυτό προσφέρονται όχι μόνο τα βλήματα ακριβείας τύπου M30A2 αλλά ακόμα και οι πύραυλοι ακριβείας τύπου M57 ATACMS.

Μετά το «ναι» της Υπηρεσίας για την Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια, πλέον το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης από το Κογκρέσο, ώστε τελικώς η Πολωνία να προχωρήσει στην προμήθεια των στρατιωτικών εξοπλισμών και οπλικών συστημάτων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η ανακοίνωση για την πώληση των HIMARS στην Πολωνία, πραγματοποιείται σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.