HIMARS καταστράφηκε από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander – Πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια για την Ουκρανία [vid]

Τα αμερικανικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα τύπου HIMARS έχουν αποδειχθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλo των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι στους Ρώσους εισβολείς, με το Κίεβο να διαθέτει συνολικά 39 τέτοια συστήματα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ και άλλων δυτικών συμμάχων.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν ρωσικές στρατιωτικές πηγές πληροφόρησης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, δημοσιεύοντας και σχετικά πλάνα, η πρώτη επιβεβαιωμένη, με οπτικό υλικό, καταστροφή ενός ουκρανικού συστήματος HIMARS είναι γεγονός, μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκτόξευσαν τακτικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου Iskander, ο οποίος χτύπησε με ακρίβεια την θέση, στην οποία είχε αναπτυχθεί το HIMARS μαζί με το πλήρωμα, στο Ντονέτσκ και όπως φαίνεται στα σχετικά πλάνα, προκλήθηκε τεράστια έκρηξη και λευκός καπνός, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι πρόκειται για τα υγρά καύσιμα των πυραύλων.

Ως προς τα χαρακτηριστικά του, ο τακτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Iskander είναι σχεδιασμένος για να καταστρέφει εχθρικά όπλα, κέντρα διοίκησης  και πυραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και άλλους στόχους σε επιχειρησιακό βάθος και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε απόσταση μέχρι και 400 χιλιόμετρα.

Τα συστήματα M142 HIMARS είναι εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη σε ελαφριά τεθωρακισμένα εκδοχή του συστήματος M270 MLRS, που παραγόταν μαζικά και αναπτύχθηκε τα χρόνια του 1970 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστώνο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / RIA novosti | Φωτογραφία αρχείου