HIMARS: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση των πυραυλικών συστημάτων στην Αυστραλία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή πώληση στην Αυστραλία των πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 HIMARS έναντι 975 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin, L3Harris , Leonardo DRS και Oshkosh, ανέφερε το Πεντάγωνο σε δήλωσή του.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι προχωράει στην προμήθεια δύο νέων πυραυλικών συστημάτων, τα MLRS τύπου HIMARS και πυραύλους επιφανείας – επιφανείας (αντιπλοϊκούς) τύπου Naval Strike Missile τον Ιανουάριο του 2023.

Οι νέες στρατιωτικές προμήθειες είχαν ήδη τεθεί στο προσκήνιο από την περασμένη άνοιξη, όταν ο τότε Υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον είχε δηλώσει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι διαφαινόμενες απειλές από την Κίνα, ανέδειξαν την ανάγκη της Αυστραλίας να αναβαθμίσει τα αμυντικά οπλικά της συστήματα.

Μετά την αγορά των HIMARS, η Αυστραλία μπαίνει και αυτή στη λίστα χωρών που θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τους πολλαπλούς εκτοξευτές σε επιχειρήσεις στην ξηρά, ωστόσο η ανάγκες για πλήγματα ακριβείας με μεγάλη αποτελεσματικότητα θα καλυφθεί από τους πυραύλους τύπου Naval Strike Missile, που θα ενσωματωθούν στις φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου