HIMARS: Σχεδόν 500 συστήματα στο οπλοστάσιο της Πολωνίας – Νέα συμφωνία αξίας 10 δις δολαρίων

Η Πολωνία υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, τη νέα συμφωνία για την αγορά 486 συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολωνού υπουργού Άμυνας, Μάριους Μπλαζτσάκ, η Βαρσοβία θα αποκτήσει 486 εξαρτήματα M142 HIMARS, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα εξαρτήματα αυτά θα ενσωματωθούν στα πολωνικά πυραυλικά συστήματα HOMAR-A. 

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025. Ο Πολωνός ΥΠΑΜ τόνισε ότι στην υλοποίηση της συμφωνίας θα συμμετάσχει και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

«Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τις παραδόσεις στα τέλη του 2025. Στόχος θα είναι η προσαρμογή των συστημάτων ώστε να ενσωματωθούν οι εκτοξευτές με τα πολωνικά συστήματα. Μετά από συζητήσεις με την πολωνική αμυντική βιομηχανία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα πραγματοποιήσουμε αυτήν την ολοκλήρωση εντός δύο ετών. Είμαι πολύ ευγνώμων στη Lockheed Martin, το Κογκρέσο των ΗΠΑ και την αμερικανική κυβέρνηση για τη συνεργασία τους», σημείωσε ο Μπλαζτσάκ.

Η Πολωνία έχει ήδη παραλάβει την πρώτη συστοιχία HIMARS που παρήγγειλε το 2019. Μαζί με την προηγούμενη παραγγελία, η Βαρσοβία θα έχει πλέον στο οπλοστάσιο της 500 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων αμερικανικής κατασκευής. 

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές της δαπάνες, φτάνοντας το 4% του ΑΕΠ και ξεπερνώντας ΗΠΑ και Ελλάδα στην κατάταξη του NATO.

«Μέσα σε δύο χρόνια ο Πολωνικός Στρατός θα έχει τον ισχυρότερο χερσαίο στρατό και ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του στρατού θα είναι το πυροβολικό», δήλωσε ο Μπλαζτσάκ.

Φωτογραφίες: Πολωνικό υπουργείο Άμυνας