HIMARS: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση των πυραυλικών συστημάτων στη Λετονία

Η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκρίνει την πώληση των πυραυλικών συστημάτων τύπου HIMARS στην Λετονία, με το πακέτο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχετικό εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση προσωπικού, συνολικής αξίας 220 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στα τέλη του Ιουλίου 2022: «Το Υπουργείο Άμυνας [της Λετονίας] έστειλε επιστολή αιτήματος στις ΗΠΑ σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των [πυραυλικών συστημάτων] HIMARS. Πρόκειται για ένα κοινό έργο των χωρών της Βαλτικής και το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από τις ΗΠΑ να το στηρίξουν με συγχρηματοδότηση».

Όπως αναφέραμε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Λετονία κάνει σαφή και σταθερά βήματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο με οπλικά συστήματα και εξοπλισμό όσο και με στρατιωτικό προσωπικό, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας θα μπορούσαν να φτάσουν το επίπεδο του 3% του ΑΕΠ.

Εξοπλίζονται οι χώρες της Βαλτικής 

Στο πλαίσιο αυτό, η βαλτική χώρα προχωράει τρία εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Naval Strike Missile (NSM), πολλαπλούς εκτοξευτές τύπου HIMARS και συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς. Μάλιστα, η Λετονή Υπουργός Άμυνας επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμήθειας των οπλικών αυτών συστημάτων, τονίζοντας πως: «Αναμένεται ότι θα φτάσουμε [αμυντικές δαπάνες] 3 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2027, αλλά με αυτά τα έργα που κινούνται ταχύτερα, νομίζω ότι θα φτάσουμε στο 3 τοις εκατό του ΑΕΠ πριν από το 2027».

Και τα τρία κράτη της Βαλτικής έχουν «τρέξει» προγράμματα απόκτησης πυραύλων και συστημάτων πυροβολικού μετά τα όσα είδαν και συμπέραναν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από την Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία υπέγραψαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα, για την αγορά αρκετών συστημάτων τύπου HIMARS. Η Λιθουανία θα προμηθευτεί και βλήματα τύπου ATACMS, σε μια συμφωνία που υπολογίζεται στα 495 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Εσθονία  υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς συστημάτων HIMARS έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη συνέχεια «έκλεισε deal» και για πυροβόλα τύπου K9 Thunder.

Φωτογραφίες Reuters