HIMARS: «Ζήλεψε» η Λετονία και ζητά τα πυραυλικά συστήματα από τις ΗΠΑ

Η Λετονία αιτήθηκε επισήμως την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων HIMARS από τις ΗΠΑ, αφού απέστειλε σχετική LoR (Letter of Request) αναφορικά με την αγορά τους, μια πολιτική απόφαση που φαίνεται ότι προέκυψε μετά από κοινή συνεννόηση και πρωτοβουλία των τριών χωρών της Βαλτικής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Λετόνος Υπουργός Άμυνας στο Defense News.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το Υπουργείο Άμυνας [της Λετονίας] έστειλε επιστολή αιτήματος στις ΗΠΑ σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των [πυραυλικών συστημάτων] HIMARS. Πρόκειται για ένα κοινό έργο των χωρών της Βαλτικής και το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από τις ΗΠΑ να το στηρίξουν με συγχρηματοδότηση».

Υπενθυμίζεται ότι το HIMARS είναι ένα κινητό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει τα αποτελεσματικά αυτά πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και άλλες χώρες να ζητήσουν την προμήθεια HIMARS από τις ΗΠΑ, όπως η Πολωνία που έστειλε LoR για την απόκτηση περίπου 500 συστημάτων HIMARS και τώρα φαίνεται πως οι χώρες της Βαλτικές, με «μπροστάρη» την Λετονία, επιθυμούν να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, φοβούμενες την ρωσική προκλητικότητα και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει κατά δυτικών χωρών και κρατών – μελών του NATO.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα HIMARS, η κυβέρνηση της Λετονίας φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά την αγορά παράκτιων πυραυλικών συστημάτων, καθώς επίσης και την απόκτηση συστημάτων αεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς. Ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρίγα αποφάσισε να αυξήσει σταδιακά τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 2,5% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2025 για να χρηματοδοτήσει πολλά εξοπλιστικά προγράμματα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι το οικονομικό έτος 2023 προβλέπονται περίπου 747,7 εκατομμύρια ευρώ για αμυντικές δαπάνες.