HMS Defender: «Έκλεψε τις εντυπώσεις» σε νατοϊκή άσκηση το βρετανικό αντιτορπιλικό – Κατέρριψε drone με τον πύραυλο Sea Viper [vid]

Το HMS Defender συμμετείχε στη NATOϊκή άσκηση «Formidable Shield 2023» για να δοκιμάσει πυραύλους, συστήματα, αισθητήρες και λογισμικό ενάντια σε βαλλιστικούς και υπερηχητικούς στόχους, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το αντιτορπιλικό HMS Defender κατηγορίας Type 45 εκτόξευσε έναν πύραυλο του συστήματος Sea Viper, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής εντοπισμού και καταστροφής ενός drone που σχεδιάστηκε να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί.

Κάθε αντιτορπιλικό Type 45 μεταφέρει έως και 48 πυραύλους, ικανούς να καταστρέφουν εναέριες απειλές σε βεληνεκές έως και 75 μίλια μακριά.

Το σύστημα πυραύλων Aster 30, γνωστό στο βρετανικό ΠΝ και ως Sea Viper, βρίσκεται επί του παρόντος σε πρόγραμμας αναβάθμισης αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών, για να διασφαλιστεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μια πλήρη αντιπυραυλική ασπίδα, προστατευόμενο από βαλλιστικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους. Γνωστό και ως Sea Viper Evolution, το πρόγραμμα περιλαμβάνει βελτιώσεις τόσο στο ραντάρ όσο και στο βεληνεκές του πυραύλου.