ΗΠΑ: Δίνουν UAV Predator στην Ινδία!

Σε μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει ιδιαίτερα τις σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας , η Ουάσινγκτον αποφάσισε να εξάγει UAV Predaton XP στην Ινδία. Το Predaton XP μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ινδία για την επιτήρηση των συνόρων της με το Πακιστάν, ειδικά στην περιοχή του Κασμίρ, αλλά και για τον έλεγχο των συνόρων της με την Κίνα, όπου τελευταία, σημειώνονται μεθοριακά επεισόδια.

Οι Αμερικανοί φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν τα Predaton XP πλήρως εφοδιασμένα, σε μια προφανή κίνηση να αποσπάσουν την Ινδία από τον ρωσικό, εξοπλιστικό, “εναγκαλισμό”. Αναλυτές επισημαίνουν πως η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τις ΗΠΑ, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στην Ινδία, οπότε και η συμφωνία απλώς υπεγράφη.

Η απόφαση εξαγωγής προηγμένων UAV, όπως το Predaton XP, εν προκειμένω, στην Ινδία, προσκρούει στην αμερικανική νομοθεσία, αλλά η νομοθεσία παρακάμφθηκε, με τη δικαιολογία ότι η εξαγωγή θα ενδυναμώσει τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών. Δεν είναι γνωστό πόσα και σε ποία διαμόρφωση Predaton XP θα εξαχθούν στην Ινδία.

Το κόστος αγοράς ενός πλήρους “σμήνους” 10 Predaton XP, με όλο το πακέτο ελέγχου και υποστήριξης αγγίζει τα 400 εκ. δολάρια. Κάθε μεμονωμένο UAV κοστίζει από 4-15 εκ. δολάρια, αναλόγως του εξοπλισμού που φέρει και του οπλισμού που μπορεί να μεταφέρει.

Η Αμερικανική General Atomics η οποία κατασκευάζει τα Predaton XP είναι πρωτοπόρος στον τομέα της και επιθυμεί να αναπτύξει τη δραστηριότητά της στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Για πρώτη φορά πρόκειται να συμμετάσχει και σε μεγάλη αμυντική έκθεση στην Ινδία, στις 18 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Financial Express
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert