OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

HQ-17: Το πυραυλικό σύστημα της Κίνας που «κόπιαρε» το ρωσικό Tor-M1

20/01/2022 - 05:37
HQ-17
Share on FacebookShare on Twitter

Η Στρατιωτική Διοίκηση Σιντζιάνγκ των χερσαίων δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) φέρεται να έχει εισαγάγει μια μεγάλη παρτίδα προηγμένων πυραύλων αεροπορικής άμυνας, πυροβολικών και πολλαπλών συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων HQ-17. 

Η συγκεκριμένη Διοίκηση είναι μέρος της Διοίκησης Δυτικού Θεάτρου του PLA που ελέγχει τα αμφισβητούμενα συνόρα με την Ινδία, μήκους 3.488 χιλιομέτρων,τα οποία έχουν πάρει την ονομασία Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC). Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι δύο χώρες βρίσκονται σε στρατιωτική αντιπαράθεση στη περιοχή των συνόρων.

Μία Μονάδα της Στρατιωτικής Διοίκησης του Σιντζιάνγκ ανέπτυξε πρόσφατα το σύστημα αεράμυνας HQ-17A, το αυτοπροωθούμενο πυροβόλο PCL-181 155 χιλιοστών και τον εκτοξευτή πυραύλων PHL-11 122 χιλιοστών, ανέφεραν οι Global Times. Ένας Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε στους Global Times ότι καθώς ο εκσυγχρονισμός του PLA συνεχίζεται, όλο και περισσότερες μονάδες θα αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό μέσα στο 2022 για να «προστατέψουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Tα χαρακτηριστικά του συστήματος αεράμυνας HQ-17

Το HQ-17 βασίζεται στο ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος Tor-M1, το οποίο είναι ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας χαμηλού έως μεσαίου υψομέτρου (SHORAD). Πιστεύεται ότι αφού η Μόσχα απέρριψε το αίτημα της PLA για να της παραχωρήσει δικαιώματα ώστε να κατασκευάζει εγχώρια το εν λόγω σύστημα, η Κίνα αντέγραψε το ρωσικό Tor-M1 και κατασκεύασε το δικό της σύστημα αεράμυνας τύπου HQ-17.

Το HQ-17 έχει μια συστοιχία Identification Friend or Foe (IFF) πάνω από ένα ηλεκτρονικό ραντάρ, καθώς και αναβαθμισμένη τεχνολογία, νέο εκτοξευτή παντός εδάφους και δυνατότητα σύνδεσης δεδομένων με άλλα κινεζικά συστήματα.

Με βάρος περίπου 165 κιλά, μήκος περίπου 2,9 μέτρα και πλάτος περίπου 0,23 μέτρα, ο πύραυλος HQ-17 είναι φυσικά πανομοιότυπος με τον Tor-M1. Έχει εύρος από 1,5 km έως 15 km για την αναχαίτιση ιπτάμενων εναέριων στόχων.

Η παραλλαγή HQ-17AE είχε λάβει άδεια τον Μάρτιο του 2021, ενώ κάθε τέτοιο όχημα εκτόξευσης πυραύλων φέρει ένα ραντάρ PESA και ένα ραντάρ AESA. Το HQ-17AE είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας που μπορεί να αναπτυχθεί με εξαιρετικές ταχύτητες σε τοποθεσίες για να προστατεύσει στρατεύματα ή κρίσιμες υποδομές από εχθρικές απειλές όπως ελικόπτερα, αεροσκάφη στενής αεροπορικής υποστήριξης και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Το πυραυλικό σύστημα, που αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), έχει πάρει την ονομασία «κυνηγός αεροσκαφών χαμηλού υψομέτρου», αφού μπορεί να αναχαιτίσει αεροπορικούς στόχους με υψηλή δυνατότητα ελιγμών.

Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει και να αναχαιτίσει τακτικούς πυραύλους αέρος-εδάφους και πυραύλους cruise ενώ βρίσκεται εν κινήσει, καθιστώντας το μια εξαιρετικά αποτελεσματική πλατφόρμα. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίσει ακόμη και αεροσκάφη stealth, καθώς και υπερηχητικούς πυραύλους cruise και ρουκέτες, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επαληθευτεί.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, κάθε σύστημα τύπου HQ-17AE μπορεί να μεταφέρει οκτώ πυραύλους και είναι ικανό να καθοδηγήσει τέσσερις πυραύλους για να χτυπήσει τέσσερις στόχους ταυτόχρονα.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / Φωτογραφία Wikipedia Commons

Tags: HQ-17TOR-M1ΙΝΔΙΑΚΙΝΑΛΑΙΚΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣΠΥΡΑΥΛΟΙ

Related Posts

ΕΛΒΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

09/05/2026 - 14:37
THYREOS CYBER
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η THYREOS CYBER παρουσιάζει την Palestra: ένα πρωτοποριακό προϊόν κυβερνοασφάλειας και επιχειρησιακής ετοιμότητας

08/05/2026 - 20:40
Kuzgun
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Kuzgun: Η Τουρκία αποκάλυψε drone «καμικάζι» με εμβέλεια πάνω από 1.000 χιλιόμετρα – Τα χαρακτηριστικά του [vid, pics]

08/05/2026 - 12:17

Διαβάστε Επίσης

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Top News

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Εικόνες από τη βάφτιση του γιου τους με νονά την Έλενα Παπαρίζου

Καιρός - Κολυδάς: Στους 30 βαθμούς «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος από την ερχόμενη εβδομάδα - Οι θερμοκρασίες μέχρι τα τέλη Μαΐου

Metallica: Πανζουρλισμός στο ΟΑΚΑ - Η στιγμή που ανοίγουν οι πύλες και μπαίνει τρέχοντας ο κόσμος

Ναταλία Γερμανού για Σία Κοσιώνη: Ακροβατούσε μαγικά σε ένα τεντωμένο σχοινί συγκίνησης, ψυχραιμίας και ουσίας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert