Hunter: Ξεκινάει τις πτήσεις το πρώτο ρωσικό drone μεγάλων διαστάσεων

To «Hunter», το πρώτο drone μεγάλων διαστάσεων της Ρωσίας, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πρώτη πτήση.Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το hunter (Okhotnik στα ρώσικα δηλαδή κυνηγός) έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό, εξαπολύοντας βόμβες με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, ο stealthy σχεδιασμός του θα του επιτρέπει να διεισδύει σε εχθρικά αεροπορικά δίκτυα.

Το Okhotnik είναι ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που αναπτύχθηκε από το γραφείο σχεδιασμού αεροσκαφών Sukhoi της Ρωσίας. Πετάει χωρίς άτρακτο και δεν έχει ούτε οριζόντιους ούτε κάθετους σταθεροποιητές, μοιάζει δηλαδή με το αμερικανικό βομβαρδιστικό stealth B-2 που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην αεροπορική βάση Chkalov κοντά στο Νοβοροσίσκ τον Ιανουάριο του 2019, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πραγμαντοποιόντουσαν δοκιμές εδάφους ήδη από το Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με το περιοδικό National interest , ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε το Chkalov στις 14 Μαΐου, όπου ένα από τα πρωτότυπα εντοπίστηκε στη γραμμή πτήσης.

Στις παρατηρήσεις που προετοίμασε για την εκδήλωση, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η ανάπτυξη του αεροσκάφους έγινε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, είχε αναφέρει επίσης ότι το drone θα πετούσε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. «Η πτήση δεν θα διαρκέσει πολύ -μερικές δεκάδες λεπτά το πολύ», είπε μια πηγή στο TASS.

Το Hunter υπολογίζεται ότι ζυγίζει περίπου 20 τόνους, ελαφρώς περισσότερο από το Su-35. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε πιλοτήριο ούτε και οι λειτουργίες υποστήριξης για τον πιλότο, όπως το σύστημα εκτίναξης, πιθανώς αφήνουν άπλετο χώρο για μεταφορά περισσότερων πυρομαχικών και δεξαμενής καυσίμων.

Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για το Hunter να πραγματοποιεί χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας σε μακρινούς στόχους. Θα μπορεί επίσης να καταστρέφει την αεράμυνα του αντιπάλου διευκολύνοντας τα επανδρωμένα αεροσκάφη να προχωρήσουν.

Η Ρωσία υστερεί παρασάγγας στην τεχνολογία μεγάλων UAV σε σχέση με τη Δύση. Οι ΗΠΑ πχ επιχειρούν ήδη με το MQ-9 Reaper, καθώς και άλλα drones. Το Hunter θα είναι έτσι το πρώτο drone με μέγεθος μαχητικού της Ρωσίας.

Πηγή: PopularMechanics