Hürjet: Επιτυχημένη δοκιμή κινητήρα για το νέο τουρκικό αεροσκάφος [vid]

Ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, δημοσίευσε πλάνα από την επιτυχημένη δοκιμή κινητήρα, επί του εδάφους, του νέου αεροσκάφους τύπου Hürjet, που αναμένεται τους επόμενους μήνες να πραγματοποιήσει και την «παρθενική του πτήση», σύμφωνα με τα όσα έχουν δεσμευτεί οι Τούρκοι αξιωματούχοι στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Το νέο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας και η επιτυχημένη δοκιμή κινητήρα σηματοδοτεί την μετάβαση στο επόμενο στάδιο δοκιμών. Το Hürjet είναι ένας στρατηγικής σημασίας «στόχος» της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, διότι αφενός θα αντικαταστήσει τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-38 και αφετέρου θα συνεπικουρεί τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε αποστολές όπως:

Επί του παρόντος, οι Τούρκοι εργάζονται ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή σε δύο πρωτότυπα μοντέλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για δοκιμαστικές πτήσεις, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το νέο τουρκικό αεροσκάφος θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία εντός του 2023, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται αρκετά δύσκολο, όχι όμως απίθανο.

Επίσης, θα διαθέτει σύγχρονα ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και λογισμικό, καθώς επίσης και αναβαθμισμένο πιλοτήριο. Επίσης, θα έχει μήκος 13,4 μέτρα, θα επιχειρεί σε υψόμετρο έως τα 45.000 πόδια, με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3 τόνων και μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπτύσσεται από το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων τύπου TCG Anadolu.