Hurkus-C: Η τουρκική TAI υπέγραψε συμφωνίες για νέες παραδόσεις αεροσκαφών σε αφρικανικά κράτη

Η τουρκική εταιρεία Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ) υπέγραψε συμβόλαιο για την παράδοση ελαφρών εκπαιδευτικών πολεμικών αεροσκαφών Hurkus-C στον Νίγηρα και στο Τσαντ, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της εταιρείας.

Ο Atilla Dogan, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της TAI, δήλωσε ότι η εταιρεία θα παραδώσει δύο αεροσκάφη στον Νίγηρα μέχρι το τέλος του 2022 και τρία στο Τσαντ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Αξιωματούχοι της εταιρείας που παρευρέθηκαν στην αμυντική έκθεση SAHA στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη δεν αποκάλυψαν την αξία της σύμβασης για καμία από τις δύο συμφωνίες. Ωστόσο, πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι η τιμή για ένα μόνο Hurkus-C είναι περίπου 40 έως 50 εκατομμύρια δολάρια.

Η σύμβαση με τον Νίγηρα ακολουθεί την πώληση 12 αεροσκαφών Hurkus-B στο αφρικανικό έθνος στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε το 2021. Τον Μάιο, η Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε συμφωνία με την TAI για την απόκτηση του Hurkus-C.

Το Hurkus-C είναι ένα διθέσιο αεροσκάφος που μπορεί να εκτελεί αποστολές στενής υποστήριξης εδάφους. Είναι σε θέση να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 1.500 κιλών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων που κατευθύνονται με λέιζερ τύπου Cirit, των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων UMTAS της Roketsan και των αντιαρματικών πυραύλων Mizrak.

Το Hurkus-B είναι μια προηγμένη έκδοση του Hurkus-A, με ενσωματωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα. Τα αεροηλεκτρονικά πιλοτήρια της παραλλαγής «Β» έχουν διάταξη παρόμοια με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-35.

Πηγή: Defense News / Φωτογραφία Wikimedia Commons