Hurkus: Τούρκοι θα εκπαιδεύσουν πιλότους από τη Λιβύη με φόντο το «deal» για τα αεροσκάφη

Όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπέγραψε δύο στρατιωτικές συμφωνίες με τον Λίβυο πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη Αμπντελχαμίντ Ντμπειμπά, κατά την διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην διεθνή Έκθεση Άμυνας SAHA, με αναλυτές να θέτουν ως σημείο αναφορά τα αεροσκάφη Hurkus.

Η μία από τις δύο συμφωνίες στρατιωτικού χαρακτήρα, αφορούσε την «τη βελτίωση των ικανοτήτων της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης χάρη στην τουρκική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό», με το Nordic Monitor να αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα του, ότι η συμφωνία αυτή έγινε με φόντο το «deal» για τα τουρκικής κατασκευής αεροσκάφη τύπου Hurkus που θα προμηθεύσει η Άγκυρα στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη.

Περισσότερο πολιτική παρά επιχειρησιακή η αξία της συμφωνίας

Ειδικότερα, τον περασμένο Μάιο έγινε γνωστό ότι η Τουρκία «έκλεισε συμφωνία» με την Λιβύη αναφορικά με την πώληση αδιευκρίνιστου αριθμού αεροσκαφών τύπου Hurkus στην έκδοση «C» και με αυτόν τον τρόπο τέθηκαν οι βάσεις για να αναπτυχθεί περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών. Στο σημείο αυτό, ο απόστρατος Σμήναρχος και πιλότος στρατιωτικών αεροσκαφών Yuksel Akkale μίλησε στο Nordic Monitor και δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικών ειδών αεροσκάφη (η Τουρκία διαθέτει αμερικανικά F-16 και F-4 ενώ η Λιβύη έχει ρωσικά Sukhoi και MiG) η εκπαίδευση των πιλότων μπορεί να υλοποιηθεί απρόσκοπτα.

Ωστόσο, επειδή οι αεροπορικές δυνάμεις της Λιβύης δεν έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω επιχειρησιακών περιορισμών σε μέσα, εμπειρία και υλικοτεχνική υποστήριξη, η στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν Ακάρ και Ντμπεϊμπά έχει περισσότερο πολιτική παρά επιχειρησιακή αξία. Τέλος, ο ίδιος τονίζει ότι είναι πιο πιθανό οι Τούρκο και Λίβυοι πιλότοι να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις και περιπολίες στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Τα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών

Σε ό,τι αναφορά τα Hurkus, πρόκειται για ένα διθέσιο, μονοκινητήριο turboprop αεροσκάφος το οποίο είναι  κατάλληλο για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και αναγνώρισης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα έως και 574 χιλιόμετρα ανά ώρα, να πετάξει σε μέγιστο ύψος 45.000 ποδιών, να φέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3.000 κιλών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, συστημάτων παρακολούθησης και ραντάρ.

Ένα Hurkus – C έχει κόστος περίπου στα 40 με 50 εκατομμύρια δολάρια και εξοπλίζεται με τα, εγχώριας κατασκευής, πυρομαχικά τύπου «CIRIT», «TEBER», «HGK» και «LGK», ενώ ακόμα μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες καθοδηγούμενες και συμβατικές βόμβες, ρουκέτες και πολυβόλα, που μπορούν να τοποθετηθούν σε επτά «hardpoints». Έχει επίσης ενσωματωμένη μερική θωράκιση, σύστημα αυτοπροστασίας, εξωτερική δεξαμενή καυσίμου και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Φωτογραφία Reuters