Η Εσθονία αγοράζει 230 τεθωρακισμένα οχήματα ARMA και NMS από την Τουρκία

Η Εσθονία ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες με την απόκτηση περίπου 230 τεθωρακισμένων οχημάτων από τουρκικές εταιρείες.

Σε δελτίο τύπου, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο των 200 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει δύο τύπους οχημάτων, τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Otokar 6×6 Arma και τα τεθωρακισμένα οχήματα NMS 4×4 της Nurol Makina.

Οι παραδόσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με την ολοκλήρωση να αναμένεται έως το 2025. Η συμφωνία υπεγράφη επίσημα στις 18 Οκτωβρίου 2023, στην Εσθονία.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Hanno Pevkur και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Εκτός από τη σύμβαση, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν πρωτόκολλο για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και Εσθονίας.

Ο Sedef Vehbi, Επικεφαλής Στρατιωτικού Συστήματος του Otokar, εξέφρασε την ευχαρίστησή του που οι Εσθονικές Χερσαίες Δυνάμεις επέλεξαν το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ARMA 6×6, τονίζοντας την τεχνογνωσία του Otokar στα χερσαία συστήματα. Τα στρατιωτικά οχήματα της Otokar αναπτύσσονται ενεργά σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε οικονομικά αποδοτικές, γρήγορης παράδοσης λύσεις στα πρότυπα του ΝΑΤΟ για όλες τις ανάγκες άμυνας και ασφάλειας. Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας μας, ειδικότερα, έχουν αποδείξει τον εαυτό τους στον τομέα με τεθωρακισμένα οχήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχουν γίνει μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών παγκοσμίως. Τα τεθωρακισμένα μας οχήματα χρησιμοποιούνται με επιτυχία από πολλούς στρατούς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της Προεδρίς Αμυντικής Βιμηχανίας (SSB) της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία ΥΠΑΜ Εσθονίας