Η Γαλλία επιταχύνει την αποστολή 36 Rafale στην Ινδία εν μέσω εντάσεων με την Κίνα (vid)

Η Ινδία αγόρασε 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που έγινε το 2016, με κόστος 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H παράδοση των γαλλικών Rafale επιταχύνθηκε από τη Γαλλία κατόπιν εντολής της Ινδίας μετά την επιδείνωση των εντάσεων με την Κίνα.

Σύμφωνα με αναφορές Ινδού αξιωματούχου, τα νέα αεροσκάφη Rafale αναμένετε να προσθέσουν σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα και ισχύ στις δυνατότητες της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η παράδοση των πρώτων πέντε μαχητικών της Dassault Aviation, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Αυτή τη στιγμή, τα αεροσκάφη κατευθύνονται προς την αεροπορική βάση Ambala στο Punjab, κοντά στην περιοχή Ladakh στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σε μια σπάνια δήλωση επιχειρησιακής κατάστασης, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε ότι οι πιλότοι και το πλήρωμα εδάφους έχουν λάβει ολοκληρωμένη εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ προηγμένων οπλικών συστημάτων που διαθέτουν τα συγκεκριμένα μαχητικά.

Το ρωσικό δίκτυο Σπούτνικ, έχει ήδη αναφέρει ότι ο εξοπλισμός των Rafale έφτασε την Αεροπορική Βάση της Αμπάλα, στις αρχές Ιουλίου.

Μετά την άφιξη των μαχητικών, οι προσπάθειες της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας θα επικεντρωθούν στο είναι επιχειρησιακά έτοιμα το συντομότερο δυνατόν.

Η σελίδα της Ινδικής πρεσβείας στο Παρίσι αναφέρει σε δημοσίευση της στο Twitter τα εξής: «Η πεντάμορφη και το τέρας» -# Rafale Μαχητικό Αεροσκάφος. ‘Έτοιμο για απογείωση.

Επιπλέον πηγές αναφέρουν, ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει επίσης αποφασίσει να αγοράσει το οπλικό σύστημα Air-Sol Modulaire Hammer αέρος-εδάφους – σύστημα το οποίο θα αυξήση σημαντικά την ακρίβεια πυρός.

Tο συμβόλαιο αγοράς των Rafale

Η Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) για την προμήθεια των 36 μαχητικών Rafale προβλέπει την παράδοση των αεροσκαφών σε πλήρη ετοιμότητα μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, η Ινδική κυβέρνηση δεν επεδίωξε να της χορηγηθεί η άδεια για την κατασκευή των μαχητικών ή τη μεταφορά της τεχνολογίας τους, καθώς θεώρησε ότι «η συμφωνία δεν θα ήταν οικονομικά αποδοτική για μια παραγγελία αυτού του μεγέθους».

Η αεροπορική εταιρεία Dassault θα παρέχει στην Ινδική κυβέρνηση πέντε χρόνια λογιστικής υποστήριξης με την επιλογή για προέκταση του συμβολαίου στα 7 έτη.

Οι όροι που έχουν οριστικοποιηθεί από τις δύο πλευρές προβλέπουν επίσης 50 χρόνια υποστήριξη προϊόντος από την κατασκευαστική εταιρία.

Επιπλέον, η Dassault έχει πραγματοποιήσει μετατροπές στα αεροσκάφη ειδικά για τις ανάγκες της Ινδίας, τοποθετώντας διαφορετικούς τύπους πυραύλων: πέρα ​​από το οπτικό εύρος (BVR) Air-to-air Meteor, MICA αέρος-αέρος μικρής και μεσαίας εμβέλειας, και τους πυραύλων αέρους-εδάφους τύπου SCALP.

Πηγή: AMN