Η Γαλλία «πατάει γκάζι» στους εξοπλισμούς: Αναβάθμιση αεροπλανοφόρου, πύραυλοι, ελικόπτερα NH90 και 420 ΤΟΜΠ

Η Υπηρεσία Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας (DGA) ανακοίνωσε την έναρξη νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, συνολικής αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκσυγχρονίσει τις δυνάμεις της ως το 2030, η Γαλλία παραγγέλνει νέα ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, πυραύλους και αναβαθμίζει τις ναυτικές πλατφόρμες της.

Η DGA υποστηρίζει ότι οι συνολικές παραγγελίες εξοπλισμών το 2023 ανήλθαν σε 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ έγιναν μόνο τον Δεκέμβριο. Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει 42 ακόμη μαχητικά αεροσκάφη Rafale για περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα:

Επίσης, η DGA ανακοίνωσε ότι παρέλαβε την αναβαθμισμένη φρεγάτα Aconit κλάσης La Fayette, αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις θαλάσσιες δοκιμές της. Το πρόγραμμα αναβάθμισης της φρεγάτας είχε κόστος 400 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε την ενσωμάτωση σόναρ γάστρας για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης μάχης και την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας τύπου Mistral.