Η γυναίκα πίσω από το ευρωπαϊκό UCAV που παρουσιάστηκε και στο Μπουρζέ – ΒΙΝΤΕΟ

 Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ) συμμετείχε στην 50ή έκθεση Paris Air Show που έλαβε χώρα στο Le Bourget της Γαλλίας.

Ξεχωριστή θέση είχε στο Paris Air Show το πρωτότυπο μη επανδρωμένο αεροπλάνο τεχνολογίας stealth UCAV nEUROn το οποίο για πρώτη φορά εκτέθηκε στο ευρύ κοινό.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε αποφασίσει να ενταχθεί σ΄ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη κατασκευή ενός μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους,ήταν ασφαλώς μια έκπληξη ,γιατί δυστυχώς σε άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις …αδιαφορήσαμε.

Μια γυναίκα η κα.Ζαϊρα Ρήγα, είναι η επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας,Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων της ΕΑΒ και συνεπώς η γυναίκα που συντόνισε όλη τη προσπάθεια για τη σχεδίαση των “ελληνικών” συστημάτων και κομματιών του Neuron.

Η ΕΑΒ στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της στην κοινοπραξία ανέλαβε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το 10% του “αόρατου” μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους που έχει την ονομασία Neuron. Η ΕΑΒ ανέλαβε τη σχεδίαση και τη κατασκευή:

Το αεριωθούμενο αυτό αεροσκάφος, τελείως πρωτοποριακό, που θα πετά με ταχύτητα 0,78 max, μέγιστο βάρος απογείωσης 7.700 κιλά, ωφέλιμο φορτίο 3.000 κιλά και ίχνος αποτύπωσης σε ραντάρ (RCS) μεγέθους πουλιού, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε  με  εθνική χρηματοδότηση των χωρών Γαλλίας, Σουηδίας, Ισπανίας, Ελβετίας, Ιταλίας και Ελλάδας μέσω των αμυντικών τους βιομηχανιών Dassault, Saab, Casa – Cassidian, Ruag, Alenia και ΕΑΒ Α.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Paris Airshow 2013: SU – 35 – Το ρωσικό «θαύμα» στο Παρίσι

Paris Airshow 2013: Μειωμένος ο αμυντικός τομέας στην φετινή εκδήλωση

Paris Airshow 2013: Η πρώτη ημέρα στο Μπουρζέ