Η κατάθεση Ζορμπά για τον στενό του συνεργάτη που προφυλακίστηκε

Ο Εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς ήταν το σύμβολο αποφασιστικότητας της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 για την επιχείρηση “κάθαρση στους εξοπλισμούς”. Τοποθετήθηκε γι΄ αυτό το λόγο ως Γενικός Γραμματέας στη Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων. “Αφεντικό” στους εξοπλισμούς με δυο λόγια. Αν θυμηθούμε πως έσπευσαν άρον,άρον το 2006 να καταργησουν τη θέση αυτή συμπεραίνουμε ότι ο Εισαγγελέας έκανε τη δουλειά του. Γι΄ αυτό και είναι λογικό να αισθάνεται τουλάχιστον έκπληκτος από την προφυλάκιση του στενού του συνεργάτη Παναγιώτη Κατσή. Του αντισυνταγματάρχη ο οποίος κατηγορείται για μαύρο χρήμα αφού στους λογαριασμούς του βρέθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ,για τα οποία δεν μπόρεσε να πείσει τις ανακριτικές αρχές για την προέλευσή τους.

Ο Εισαγγελέας Ζορμπάς κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή και εξέφρασε την έκπληξη που προαναφέραμε. Η κατάθεσή του δημοσιεύετε στο Βήμα . Σ΄ αυτή περιγράφει την σχέση του με τον Παναγιώτη Κατσή ,για τον οποιο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πλευρό του “επέδειξε υπηρεσιακή δραστηριότητα και προσοχή στην εκτέλεση των καθηκόντων του η οποία δεν μου επέτρεψε ποτέ να φανταστώ ως ενδεχόμενη δραστηριότητά του γύρω από τα ελεγχόμενα σήμερα”.

Αλήθεια λέει ο Εισαγγελέας. Ο Παναγιώτης Κατσής ήταν ένας πανέξυπνος και ικανός αξιωματικός. Οι γνώσεις του σε αντικείμενα συμβάσεων πολύ καλές και είναι κοινό μυστικό ότι αυτές οι γνώσεις είχαν αξιοποιηθεί από την “ομάδα τεκμηρίωσης” των εξοπλιστικων σκανδάλων της ΝΔ , όσο ήταν στην αντιπολίτευση και ανέμενε την άνοδο στην εξουσία . Η οποία ήρθε το 2004. Τότε ο Παναγιώτης Κατσής τοποθετηθηκε δίπλα στον Εισαγγελέα Ζορμπά, ο οποιος ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλων όσων εμπλεκονταν με τους εξοπλισμούς. Κυρίως των επιχειρηματιών που κακά τα ψέμματα είχαν συνηθίσει σε άλλες συμπεριφορές και συνήθειες. Ο Παναγιώτης Κατσής ήταν ο άνθρωπος που τους διαχειριζόταν μέσα σ΄ εκείνο το “ψυχροπολεμικό κλίμα” που είχε δικαιολογημένα δημιουργηθεί για οτιδήποτε και για οποιονδήποτε είχε σχέση με τους εξοπλισμούς. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί από τα εξοπλιστικά που είχαν υπογραφεί επί ΠΑΣΟΚ ήταν πολλοί και ο Ζορμπάς μαζί με τον Κατσή, τον οποίο πραγματικά εμπιστευόταν, είχαν αναλάβει να τους κλείσουν.

Ο Εισαγγελέας Ζορμπάς δεν συναντούσε πολύ κόσμο. Αντιθέτως ο αντισυνταγματάρχης Κατσής έκανε επαφές με στόχο να υπάρξουν συμβιβασμοί και λύσεις σε ανοιχτά θέματα . Την σχέση του με τον Πάνο Ευσταθίου δεν την είχε γνωστοποιήσει στον Ζορμπά, όπως κατέθεσε ο Εισαγγελέας. Την έμαθε όπως λέει μετά από τις πρώτες αποκαλύψεις ,όταν και τηλεφώνησε στον Κατσή για να ζητήσει εξηγήσεις.

Ο Εισαγγελέας Ζορμπάς δεν είχε συναντήσει ποτέ τον Ευσταθίου που όπως αποδείχτηκε είχε στενότατη σχέση με τον Κατσή, τον δικό του στενό συνεργάτη. Και είναι λογικό να αισθάνεται και προδομένος όταν βλέπει φωτογραφίες της εποχής όπως αυτή από την τελευταία έκθεση Defendory, η οποία είναι τραβηγμένη στο γερμανικό εκθεσιακό περίπτερο. Ο Εισαγγελέας έκανε την εθιμοτυπική βόλτα, έχοντας στο πλάϊ του τον Παναγιώτη Κατσή,συνομιλούσε με τους Γερμανούς και δίπλα ήταν ο Παναγιώτης Ευσταθίου. Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι δύο Παναγιώτηδες είχαν στενή σχέση μεταξύ τους και 10 χρόνια μετά θα καλούνταν στον ανακριτή για να καταθέσει ως μαάρτυρας.