Η Κροατία ζητά να αγοράσει ελληνικά μαχητικά F-16 [pic]

Η Κροατία ανακοίνωσε με επίσημο έγγραφο πως βρίσκεται στην αγορά για νέα μαχητικά έχοντας βάλει στο μάτι τα ελληνικά F-16.

Η Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας θέλει να αναβαθμίσει τον στόλο της και βρίσκεται στην αγορά για νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματα αφορούν καινούρια μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ και καινούρια Gripen από τη Σουηδία, καθώς επίσης μεταχειρισμένα Eurofighter από την Ιταλία, μεταχειρισμένα Rafale από τη Γαλλία και μεταχειρισμένα F-16 από τη Νορβηγία, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Πριν καταλήξει σε αυτές τις περιπτώσεις, η Κροατία εξέτασε συνολικά 13 υποψήφιες επιλογές.

Δείτε το σχετικό κυβερνητικό έγγραφο της Κροατίας:

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κροατία χτυπά την πόρτα της Ελλάδας με ένα τέτοιο αίτημα. Εν τω μέσω του καλοκαιριού και του Αυγούστου, είχε φτάσει από την Κροατία έγγραφο με το οποίο δήλωνε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση 12 μεταχειρισμένων F-16 Block 30 της 330 Μοίρας.

Η Κροατία είχε δείξει ενδιαφέρον αρχικά για νέα μαχητικά 4,5 γενιάς F-16 Block 70/72 επιπέδου Viper, τα μεταχειρισμένα Block 30 από την Ελλάδα και το Ισραήλ αλλά και τα Gripen. Με τα πρώτα και τα τελευταία το κόστος ξέφευγε κατά πολύ από τους υπολογισμούς του κράτους ενώ με τα μεταχειρισμένα ο προϋπολογισμός δεν είναι τόσο δυσβάστακτος.

Σ’ ότι έχει να κάνει με τα μεταχειρισμένα «Block» η τιμή των μεν, από των δε, ήταν εντελώς διαφορετική με τα Ισραηλινά «Barak» να φτάνουν περίπου στα 475 εκατομμύρια δολάρια και τα Ελληνικά «30άρια» να ξεπερνούν κατα ελάχιστο τα 170 εκατομμύρια.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς τότε ήταν αρνητική και το θέμα δεν προχώρησε, αναμένεται να δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι ΕΔ στη νέα πρόταση που φέρνουν οι Κροάτες.