Η Νορβηγία δωρίζει 160 πυραύλους Hellfire και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης στην Ουκρανία

Η Νορβηγία θα δωρίσει περίπου 160 πυραύλους Hellfire, εκτοξευτές και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης στην Ουκρανία, που θα προέρχονται από τα αποθέματα των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε η κυβέρνηση της Νορβηγίας σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό είναι ένα όπλο που έχει ζητήσει η Ουκρανία και θα αποδειχθεί χρήσιμο στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Bjørn Arild Gram. «Ο πύραυλος είναι εύκολος στη λειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον χερσαίων και θαλάσσιων στόχων».

Οι Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις δοκίμασαν και επαλήθευσαν την κατάσταση των πυραύλων πριν από την αποστολή τους, δήλωσε η νορβηγική κυβέρνηση. Επιπλέον, οι Ουκρανοί χειριστές έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση του Hellfire από Νορβηγούς εκπαιδευτές. 

Το σύστημα Hellfire είχε προγραμματιστεί να καταργηθεί σταδιακά από τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Στο μέλλον θα χρειαστεί να συνεργαστούμε στενά με την αμυντική βιομηχανία προκειμένου να διατηρήσουμε τις απαραίτητες παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Αυτό θα διασφαλίσει επίσης ότι η Ουκρανία θα λάβει πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό εξοπλισμό».

Παράλληλα, η πέμπτη πολυμερής συνάντηση για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας λαμβάνει σήμερα χώρα στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Ουκρανία άλλα 675 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.

Με πληροφορίες από: New Voice of Ukraine / Φωτογραφία αρχείου