Η πολυδιάστατη υπόθεση των P-3 Orion

Το θέμα της αναβάθμισης πέντε ΑΦΝΣ, δεν είναι μονοδιάστατο, αφού πέρα από τις επιχειρησιακές- στρατιωτικές πτυχές, ανακύπτουν και σοβαρά ζητήματα πολιτικά , ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την Κυριακή 15 Μαρτίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μετά από εισήγηση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, ενέκρινε την αναβάθμιση πέντε (5) Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, κόστους 500 εκατομ. δολαρίων. Την απόφαση του ΚΥΣΕΑ προσυπογράφουν , ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας , ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος και ο αρχηγός τού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Δεν υπογράφουν την απόφαση, παρότι μέλη του ΚΥΣΕΑ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι Υπουργόι, Εσωτερικών Ν. Βούτσης, Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης.

Μάλιστα, αποφασίστηκε και δόθηκε ως προκαταβολή ποσό ύψους 45 εκατ. δολαρίων προς την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin , που ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου στο ΚΥΣΕΑ, ο εκσυγχρονισμός των 5 ΑΦΝΣ κρίνεται απαραίτητος για την αμυντική θωράκιση της χώρας και ανέγνωσε τη σχετική και πλήρως εμπεριστατωμένη απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Την ίδια άποψη όμως, είχε και ο πρώην ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, γι’ αυτό με εισήγησή του το 2014 το ΚΥΣΕΑ της συγκυβέρνησης ΝΔ. – ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion. Προηγουμένως το πρόγραμμα πέρασε και από την Επιτροπή Εξοπλισμών και Άμυνας της Βουλής και εγκρίθηκε.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο έχουν υπογράψει δύο πρωθυπουργοί (Α. Σαμαράς, Α. Τσίπρας), ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης (Β.Βενιζέλος), οι υπουργοί που συμμετείχαν σε ΚΥΣΕΑ επί Σαμαρά και Τσίπρα και το πρόγραμμα, έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής (πρόεδρος Β. Μειμαράκης) και από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ. Τα Γενικά Επιτελεία υποστηρίζουν ότι, τα 5 ΑΦΝΣ θα ενισχύσουν σημαντικά την αεροναυτική επιτήρηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και είναι απαραίτητα για την συνεργασία Ναυτικού και Αεροπορίας. Η Τουρκία διαθέτει 18 τέτοιου τύπου αεροσκάφη , έναντι ουδενός της Ελλάδας. Είχαν καθηλωθεί 5 ΑΦΝΣ το 2008 επί υπουργίας Β. Μειμαράκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «η συμφωνία είναι διακρατική μέσω FMS. Απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία. Η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους. Ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια, διαθέτουμε ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης» . Επισημαίνουμε ότι η αγορά καινούργιου αεροσκάφους αυτού του τύπου κοστίζει 270 εκατομ. δολάρια, ενώ η αναβάθμισή του περίπου 100 εκατομ. δολάρια.

Μέχρι και η γερμανική εφημερίδα «Bild» , ασχολείται με το θέμα της παραγγελίας των 500 εκατ. δολαρίων για την επισκευή πολεμικών αεροπλάνων. «Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά, όπως φαίνεται, για εξοπλιστικές συμφωνίες, όπως η επισκευή πολεμικών αεροπλάνων, υπάρχουν χρήματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχουν εξοργιστεί», γράφει η εφημερίδα. Στο τέλος του ρεπορτάζ της Γερμανικής εφημερίδας, φιλοξενείται μία δήλωση-απάντηση αξιωματούχου από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον οποίο επικοινώνησε η Bild: «Θα πάρουμε πολλαπλάσια χρήματα από πρόστιμα που θα επιβάλλουμε σε γερμανικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο έλληνας αξιωματούχος κατά την Bild. Η δυσαρέσκεια του Γερμανικού τύπου είναι αναμενόμενη, επειδή τα 500 εκατομμύρια δολάρια, δεν προορίζονται για τις Γερμανικές Πολεμικές Βιομηχανίες.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των πέντε ΑΦΝΣ του πολεμικού Ναυτικού, από στρατιωτικής – επιχειρησιακής, άποψης είναι απολύτως αναγκαία. Και η ανάθεση έγινε με διαφανείς διαδικασίες. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα , αν ΤΩΡΑ ήταν η κατάλληλη στιγμή, για να γίνει αυτό το πρόγραμμα. Διότι, δεν είναι λίγοι (ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) που ευλόγως αναρωτιούνται: Είναι δυνατόν, τη στιγμή , που τα ταμεία του Κράτους είναι άδεια, που η Κυβέρνηση αγωνίζεται να εξοικονομήσει κάποια ελάχιστα χρήματα, από τα αποθέματα των Ασφαλιστικών Ταμείων, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, την ίδια στιγμή, που το Κράτος έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, να εκταμιεύονται 45 εκατομ. δολάρια και να κατευθύνονται στα ταμεία αμερικανικής εταιρείας, για την έναρξη των εργασιών κάποιου, αναγκαίου έστω, εξοπλιστικού προγράμματος;

Πάντως, την απάντηση δίνουν , οι αρμόδιοι παράγοντες, αριστερής προέλευσης, της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν διαφωνούμε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ΑΦΝΣ, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους, οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος (βουλευτής Β’. Αθηνών, που τιμήθηκε με την ψήφο των ανέργων και εξαθλιωμένων ψηφοφόρων της εκλογικής του περιφέρειας ) και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας ( Αριστίδην Βουλευτής ή Επικρατείας, επιλεγείς ως διαλάμπουσα προσωπικότητα από το ευάριθμο σύνολο των ευκλεών αποστράτων). Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, από κοινού (!!), επισημαίνουν ότι: «Τα κέντρα υπονόμευσης της κυβέρνησης διαρρέουν, μέσω δημοσιευμάτων, νέα σενάρια φαντασίας περί τριβών και αντιθέσεων στην κυβέρνηση, τη φορά αυτή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η υπογραφή από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Αναπληρωτή Υπουργό Κώστα Ήσυχο και τον Υφυπουργό Νίκο Τόσκα ως «διαφωνούντες» με την παραπάνω απόφαση. Δεν πρόκειται παρά για μια ακόμα κατασκευή, της οποίας στόχος είναι η παροχή «καλών υπηρεσιών» σε έτσι και αλλιώς γνωστά από πριν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Ας μην βαυκαλίζονται με το γεγονός ότι αυτά, τα δικά τους «όνειρα θερινής νυκτός» θα γίνουν ευρέως πιστευτά.»

Σωστά, δεν κινδυνεύει η ενότητα του Κυβερνητικού συνεργατικού σχήματος , ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, από τον Π. Καμμένο, που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες απαιτήσεις του πολιτικού προϊσταμένου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η στήριξη στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο από συγκεκριμένη ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, απροκάλυπτη και δικαιολογημένη. Όμως, αρκετοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι ίδιοι δηλώνουν , είναι εξοργισμένοι, για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ και απαιτούν πειστικές εξηγήσεις. Οι κ.κ. Ησυχος και Τόσκας, δέχονται εξ οικείων τα βέλη, από τις κομματικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, είναι πολύ πιθανό, ισχυροί λόγοι Εθνικής Ασφάλειας, να μην επιτρέπουν την περαιτέρω ανάλυση και δημόσια συζήτηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion …